L’associació Esplais Catalans ha expressat el seu malestar pel tractament i la vinculació directe dels esplais a criteris econòmics i mercantils sense cap més funció que la prestació d’un servei. La denúncia arriba arran del tractament de la setmana blanca en alguns mitjans, i critiquen que es faci referència als esplais com a “serveis educatius de lleure per distreure els infants durant tota aquesta setmana”

En un comunicat, els esplais catalans reivindiquen que els mitjans expliquin la “vinculació històrica de l’espai al moviment associatiu, educatiu i juvenil”. Lamenten, doncs, que alguns mitjans, entre ells els de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), hagin relacionat només els esplais a serveis de lleure i a criteris econòmics. Fins i tot, afegeixen, “s’han fet declaracions on es vincula directament la viabilitat del que s’anomenava esplai a la conjuntura econòmica de crisi”.

Consideren, doncs, que aquest tractament rebut, lligat a la diversitat de moviments educatius que hi ha al país, porten a la coexistència de models i objectius diferents sota el paraigües la mateixa denominació d’esplai. Però des de l’associació Esplais Catalans demanen que la prestació de serveis socioeducatiu i l’associacionisme educatiu són dues coses que s’han de diferenciar.

Per a l’associació Esplais Catalans, el concepte esplai va lligat a l’associacionisme educatiu de base, voluntari i popular, que treballa a partir de valors de l’educació, en drets dels infants, laïcitat, voluntariat i l’associacionisme.