El Castell de Torredembarra va acollir el passat divendres al vespre el lliurament de la 35a edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer. Enguany, el treball audiovisual El tardofranquisme (1970-1975). Capítol 1 de la sèrie Reus 1970-2020: La transformació d’una ciutat, dirigit per Guillem Latorre i amb idea original de Josep Maria Martí, emès a Canal Reus TV, ha guanyat en la categoria de Periodisme Camp de Tarragona (dotada amb 8.000 euros). El jurat ha destacat “la idea, el format, la realització, la mirada i l’ànim mostrat d’analitzar i contemplar com ha evolucionat la ciutat de Reus en els darrers 50 anys”.

Per la seva part, l’article Tijuana, el no lugar, de Santiago Tejedor, publicat al digital Coolt, ha estat el guanyador en la modalitat de Periodisme Turístic (amb una dotació de 6.000 euros). El jurat ha ressaltat “la suma dels molts valors que es troben en aquest treball periodístic: història potent, interessant, impactant i amb una escriptura de gran qualitat”. El veredicte subratlla que és “una radiografia crua de com conviuen molts mons sota les aparences de destinació turística ideal”.

En la categoria de Comunicació Local (dotada amb 3.000 euros) s’ha premiat l’article Quan mossèn Àngel va guiar set joves cambrilencs al cim de l’Aneto, de Lluís Rovira i Barenys, publicat a la Revista Cambrils. El jurat ha destacat que aquest treball neix a partir d’una petita història que, a mesura que avança, es va fent gran fins a fer un retrat de l’època en què es va produir. “Un gran exercici de microhistòria amb fonts originals i un important valor documental”, apunta el jurat.

Finalment, la fotografia Desnonament, del fotoperiodista Josep Lluís Sellart d’El País, ha estat guardonada en la modalitat de Fotoperiodisme Camp de Tarragona (dotada amb 3.000 euros). La imatge mostra una inquilina de Tarragona recollint les seves pertinences al ser desonanda per no pagar el lloguer. El jurat ressalta “el caràcter intimista de la fotografia, que capta un moment tan dur”, destaca que és una imatge “molt ben construïda”, i reconeix “la dificultat de la seva obtenció”.

El jurat de les tres primeres modalitats estava format per Neus Bonet, editora i presentadora de l’informatiu de migdia de Catalunya Ràdio de cap de setmana; Jordi Farré, professor agregat dels Estudis de Comunicació de la URV i investigador d’ASTERISC – Grup de Recerca en Comunicació; Esteve Giralt, president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes; Josep Maria Girona, periodista, escriptor i soci fundador de Canal Reus TV; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes, i Sergio Vila-Sanjuán, coordinador del suplement Cultura/s de La Vanguardia.

Per la seva part, el jurat del Premi de Fotoperiodisme estava integrat per Sandra Balsells, fotoperiodista i docent de la Universitat Ramon Llull; Esteve Giralt, president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi, i Anna Surinyach, fotoperiodista i editora de fotografia de la revista 5W.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram