Foto: Anna F. / Ajuntament de Torredembarra

El Castell de Torredembarra va acollir el passat divendres al vespre el lliurament de la 34a edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer. Enguany, Conociendo a Joan, entendiendo a Miró, de Rafa Pérez, publicat a la revista Kamaleon Viajes, ha guanyat en la categoria de Periodisme Cap de Tarragona (dotada amb 8.000 euros). L’article analitza el paper clau del Camp de Tarragona, especialment de Mont-roig del Camp, en l’obra de l’artista. El jurat ha apuntat que és una peça periodística “ben escrita, ben documentada, ben travada”, i que es tracta d’un treball “senzillament deliciós”.

Per la seva part, el documental 3.450 km, de Montblanc al món, dirigida per David Aymerich i emesa a TAC12, s’ha imposat en la modalitat de Periodisme Turístic (amb una dotació de 6.000 euros). Es tracta d’una producció sobre l’aventurer montblanquí Adrià Gutiérrez que, més enllà de la seva vivència personal, mostra “la possibilitat de fer un altre tipus de turisme, on la natura i la sostenibilitat són possibles en un món que lluita contra l’emergència climàtica”, segons el jurat.

L’article Redescobrir els terrats, de Ricard Lahoz, publicat a la revista Fet a Tarragona, ha estat el guanyador en la categoria de Comunicació Local (dotada amb 3.000 euros). El jurat ha destacat l’originalitat d’aquest treball que mostra uns espais desconeguts i moltes vegades vetats com són els terrats. “Una manera diferent de veure la ciutat de Tarragona, fent comunitat amb la implicació dels subscriptors, presentant-nos el terrat com un món col·lectiu”, assenyala el jurat.

Finalment, la fotografia L’incendi que s’acosta, de Xavi Jurio, publicada a La Vanguardia, s’ha endut el premi en la modalitat de Fotoperiodisme Camp de Tarragona (dotada amb 3.000 euros). El jurat ressalta que la imatge, que mostra l’incendi de Santa Coloma de Queralt del passat estiu, transmet “la calma abans del desastre”, i que és “una manera diferent d’explicar un incendi, des d’un altre punt de vista que mostra el contrast entre l’amenaça i la seva contemplació”. També ha posat en valor la feina de Jurio a primera línia de foc.

El jurat estava format per la fotoperiodista Pilar Aymerich; Josep Bertran, responsable de comunicació i relacions externes de Repsol a Tarragona; Neus Bonet, editora i presentadora de l’informatiu de migdia de Catalunya Ràdio de cap de setmana; Xavier Fähndrich, director de comunicació i imatge del Port de Tarragona; Jordi Farré, director de la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació; Esteve Giralt, president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Josep Maria Girona, col·laborador del Diari de Tarragona i un dels socis fundadors de Canal Reus TV; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i Sergio Vila-Sanjuán, coordinador del suplement Cultura/s del diari La Vanguardia.