Foto de família de guanyadors i organitzadors del Premi Mañé i Flaquer (foto: Anna F. / Ajuntament de Torredembarra).

El Castell de Torredembarra va acollir el divendres al vespre l’acte de lliurament de la 36a edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer, que organitzen l’Ajuntament de Torredembarra i la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Enguany, en la categoria de Periodisme Camp de Tarragona s’han premiat dos treballs: el documental Insostenible, rere la brossa, de Christophe Sion i Rafa Marrasé, emès al programa Sense ficció de TV3, i el pòdcast Tarragona, com respires?, de Clara Pagès i Neus Jover, de Tarragona Ràdio.

Sobre el primer, el jurat n’ha destacat “el treball impecable amb visió global” que sobre un fet que neix al Camp de Tarragona i arriba fins a la màfia italiana, com és el tràfic de residus. Sobre el segon, en ressalta “la vocació de servei públic, de donar respostes a les preguntes que es fa la ciutadania” (sobre seguretat industrial, normativa de gasos vigent i la incidència d’aquests en la salut i el medi ambient, a partir de l’explosió d’IQOXE de 2020) amb un format “molt interessant”.

Per la seva part, l’article El viaje estático o cómo nos movemos en la quietud, de de Laureano Debat, publicat al digital Coolt, ha guanyat en la modalitat de Periodisme Turístic. El veredicte assenyala que la peça presenta “una bona reflexió sobre el fet de viatjar, del turisme i de l’experiència que aporten les noves tecnologies amb un enfocament original, en què viatjar no significa necessàriament moure’s físicament, contrastant la mobilitat i la immobilitat amb una estètica immersiva”.

En la categoria de Comunicació Local s’ha guardonat el reportatge El problema de l’aigua, des de l’altra plaça de la Font, d’Enric Garcia Jardí, publicat a la revista Fet a Tarragona. El jurat destaca “el bon treball de documentació” d’un article que presenta un fet històric –la mancança d’aigua corrent als barris perifèrics de Tarragona a la segona meitat del segle XX–, “passant de l’episodi local al general, i enllaçant amb el present en què l’aigua i la seva gestió com a recurs escàs continua sent un gran problema per a la societat”.

Finalment, la fotografia Fluint amb el Trapezi, de la fotoperiodista Laia Solanellas, ha estat guardonada en la modalitat de Fotoperiodisme Camp de Tarragona. El jurat ha ressaltat “la plasticitat de la imatge i una tècnica arriscada, on el moviment pren el protagonisme”.

La categoria Periodisme Camp de Tarragona està dotada amb 8.000 euros, la de turisme amb 6.000, i les altres dues amb 3.000 euros cadascuna.

Enguany, l’acte de lliurament va estar marcat pel bicentenari del naixement del periodista Joan Mañé i Flaquer (Torredembarra, 1823 – Barcelona, 1901), el qual s’ha commemorat durant tot l’any.

El jurat de les tres primeres modalitats estava format per Neus Bonet, editora i presentadora de l’informatiu de migdia de Catràdio de cap de setmana; Jordi Farré, professor agregat dels Estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili i investigador d’ASTERISC – Grup de Recerca en Comunicació; Esteve Giralt, president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes; Joan Maria Morros, degà del Col·legi, i Glòria Serra, presentadora del programa Equipo de investigación de laSexta.

Per la seva part, el jurat del Premi de Fotoperiodisme estava integrat per les fotoperiodistes Sandra Balsells, docent de la Universitat Ramon Llull, i Anna Surinyach, editora de fotografia de la revista 5W, a més d’Esteve Giralt, president del CPC a Tarragona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram