Els Mossos d’Esquadra han fet una crida a “contrastar” les informacions rebudes sobre el coronavirus abans de compartir-les per no difondre fake news. El sergent César Valentines, de l’àrea de comunicació, ha explicat a l’ACN que quan detecten notícies falses utilitzen les xarxes socials per combatre-les.

Per identificar les anomenades fake news “a vegades només observant detingudament el propi contingut ja veus que alguna cosa no quadra, des de faltes d’ortografia fins a un contingut bastant il·lògic”, exposa Valentines. Així doncs, abans de compartir informacions recomana “mirar la font” d’on procedeix, “meditar deu segons” i “contrastar” el contingut “anant a una font oficial”. El compte de Twitter de la policia catalana periòdicament difon missatges en aquesta línia.

Si bé els Mossos d’Esquadra no fan un “monitoratge permanent” per detectar les notícies falses, les detecten perquè són “usuaris intensius”, explica Valentines. “S’ha d’agrair la col·laboració ciutadana perquè moltes vegades són usuaris que ens adverteixen de la seva existència”, afirma.

Especialment en episodis com l’actual amb la crisi del coronavirus, el cos utilitza les xarxes socials per transmetre el que considera que és “informació valuosa”. “Hem d’arribar al ciutadà per dir-li allò que pot fer i el que no pot fer, donar-li consells, recomanacions, ajudar-lo en allò que faci falta”, rebla.