Els partits catalans amb representació parlamentària, llevat de Ciutadans, que no va participar en el debat celebrat aquest dimarts a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), van apostar per mantenir les ajudes als mitjans de comunicació, tot i que amb matisos. Els tres partits que donen suport al Govern (PSC, ERC i ICV) van defensar la política portada a terme per la Generalitat els últims anys, mentre que CiU també es va mostrar partidària de mantenir el suport estructural al sector, però a productes amb viabilitat. Per la seva part, el PPC creu que les ajudes tenen sentit per a projectes concrets, però manté que els mitjans privats han de tendir a l’autosuficiència.

El secretari de Mitjans de Comunicació, Carles Mundó (ERC), va admetre que l’actual model “no és perfecte, però és el menys imperfecte”. A més, va defensar les ajudes estructurals i les ajudes a projectes, i va destacar que “abans ningú sabia on anaven a parar les ajudes públiques a mitjans, i ara sí”.

En la mateixa línia, Jordi Guillot (ICV) va lloar la política de mitjans d’aquest Govern, que segons va assegurar ha permès “acabar amb l’opacitat que hi havia fins al 2003”.

Per la seva part, Joan Ferran (PSC) va afegir a les actuals ajudes un seguit d’actuacions per impulsar el sector, com ara fomentar la internacionalització, incrementar l’eficiència, i promoure la formació i el reciclatge en noves tecnologies.

Des de l’oposició, Jaume Ciurana (CiU) va manifestar que les polítiques públiques de mitjans han d’anar adreçades a garantir que puguin sortir a la llum noves iniciatives, i va proposar vincular les mesures estructurals a productes amb viabilitat i que es facin servir per cobrir el deute.

Finalment, Santi Rodríguez (PPC), va demanar que hi hagi un criteri general. “Tot el suport per a projectes concrets, però no pot ser que hi hagi empreses que vulguin quadrar el compte de pèrdues i guanys amb recursos públics”, va afirmar.

Al debat sobre polítiques de comunicació a Catalunya, organitzat per la Fundació Espai Català de Cultura i Comunicació (Escacc), l’Observatori de Polítiques de Comunicació (OPC InCom-UAB) i la Societat Catalana de Comunicació, hi van participar representants de cinc dels grups parlamentaris. Ciutadans, com ja va fer en el debat celebrat el 15 de novembre en la Jornada de Comunicació Ramon Barnils, va excusar la seva absència altre cop per problemes d’agenda.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram