PSC, ICV i PPC aposten perquè en un futur la Xarxa Audiovisual Local (XAL), depenent de la Diputació de Barcelona, i Comunicàlia, impulsada per les diputacions de Girona, Lleida i Tarragona, es fusionin i esdevinguin una única plataforma proveïdora de continguts per a les televisions locals catalanes. Menys explícits, CiU i Esquerra també reclamen una major coordinació entre ambdues entitats. Així ho van manifestar divendres passat en un debat electoral emmarcat en la quarta edició de la Jornada de Comunicació Ramon Barnils, organitzada per Cugat.cat i el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB).

Josep Maria Balcells (PSC) no veu lògic que hi hagi dues plataformes rivals i reclama un esforç perquè aquestes dues instàncies puguin arribar a un acord de fusió. Jordi Guillot (ICV) creu que el futur està en la fusió, i Santi Rodríguez (PPC) considera que “per eficiència de mitjans i recursos seria desitjable que fos una única plataforma”.

Per la seva part, el secretari de Mitjans de Comunicació, Carles Mundó (ERC), veu desitjable que “es tendeixi a buscar punts d’entesa i simplificació”, mentre que Jordi Cuminal (CiU) també reclama que els futurs moviments audiovisuals en l’àmbit local es produeixin seguint “criteris d’eficiència”.

Un altre dels aspectes debatuts va ser l’Agència Catalana de Notícies. Totes les formacions van elogiar la tasca que duu a terme l’ACN, la importància de tenir una agència de notícies d’àmbit nacional i la seva contribució a vertebrar el territori. Des d’ICV, però, Jordi Guillot va reclamar que es faci un esforç per racionalitzar els recursos i fer-la més competitiva. Més enllà va anar el PP, quan Santi Rodríguez va criticar directament el seu “elevat” pressupost i va reclamar que el servei que ofereix l’ACN ha de suposar menys càrrega per les arques de la Generalitat.

Futur negre per a la TDT

Jordi Guillot creu que la TDT “és un desastre” mentre Santi Rodríguez opina que “té els dies comptats”. Per Jordi Cuminal, el mapa de la TDT “no es va fer bé” i situa internet com a alternativa, mentre que per Josep Maria Balcells la TDT ofereix un excés d’oferta.

L’únic que defensa la TDT és Carles Mundó. Pel secretari de Mitjans de Comunicació, la TDT no és cap desastre i recorda que tothom que va demanar tenir un canal el va aconseguir. Amb tot, admet que “cal racionalitzar el mapa”, però destaca la vàlua tecnològica de la TDT, que permet que per allà on passava un canal analògic ara n’hi passin quatre de digitals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram