A partir d’ara, els membres del consell d’administració de RTVE poden tenir informació detallada sobre continguts, vídeos, temps, ordre i enfocaments de les notícies durant el seu procés d’elaboració i abans de què s’emetin als noticiaris de la cadena pública estatal. En concret, els consellers poden entrar al sistema iNews, el programa d’edició amb el qual elaboren el Telediario els periodistes dels serveis informatius i al qual s’accedeix mitjançant una clau.

La mesura va ser aprovada aquest dimecres amb pels consellers de l’ens, que ho són proposats per partits polítics i sindicats. La proposta va comptar amb el vot a favor dels consellers del PP (4) i CiU; l’abstenció de PSOE (2), ERC i CCOO; i el vot en contra d’IU i UGT.

El Partit Popular, que ha presentat la proposta a través de la consellera Rosario López Miralles, ja havia intentat introduir la mesura amb anterioritat durant la presidència d’Alberto Oliart i Luis Fernández, que s’hi van negar. Ara, però, han aprofitat que, a falta d’acord entre PP i PSOE, la presidència l’exerceixen interinament de forma rotatòria els propis consellers. A més, cal recordar que, des de gener del 2010, hi ha sis membres del consell d’administració que tenen el mandat caducat perquè els partits encara no s’han posat d’acord per substituir-los.

Periodistes exposats al control polític

El consell d’informatius de TVE es va manifestar ràpidament contra el “control polític que pretén el consell d’administració”. Tot i que reconeix que és el màxim òrgan de gestió i que com a tal assumeix la responsabilitat de servei públic de les seves informacions, diu que no ho ha de fer “sobre la forma en què aquesta informació és seleccionada, captada, corregida i elaborada pels propis professionals”, i remarca que aquest procés d’elaboració els periodistes l’han de realitzar en “de forma lliure i independent”.

Per tot plegat, el consell d’informatius de TVE considera que la mesura aprovada “obre la porta” a una possible censura prèvia o a un control polític dels continguts, i és “un atac directe a la llibertat i la independència” dels professionals de la informació, als quals assegura deixa “exposats al control polític o a qualsevol tipus de pressió”.