Davant les dificultats que pateix la professió, amb tancament de mitjans, acomiadaments i precarietat, un col·lectiu de periodistes del Garraf ha posat en marxa una associació per sumar esforços. Així, el passat 23 de març, en el transcurs de la sisena edició de La Nit Canallesca (els premis que atorguen anualment els professionals de la comarca), es va presentar oficialment l’Associació de Periodistes del Garraf (APG).

L’objectiu de la nova entitat és dignificar l’ofici, reflexionar sobre les noves oportunitats laborals i el futur dels mitjans, a més de vetllar per la millora de les condicions laborals dels professionals que exerceixen i/o resideixen a la comarca. També vol fer-se sentir en la defensa del periodisme, especialment el de proximitat, i contribuir amb la seva veu a la transformació que pateix el sector.

Formació, borsa de treball i redacció oberta

La constitució de l’entitat no pretén substituir la tasca ni el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) ni dels sindicats, sinó complimentar-la de manera més propera al Garraf. De fet, la creació de l’APG ha rebut el suport del CPC i el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC).

En concret, la nova associació oferirà als associats cursos de formació per al perfeccionament o el reciclatge professional, una borsa de treball, assistència jurídica i una redacció oberta per als periodistes que fan teletreball. A més, l’APG té la intenció d’organitzar conferències i taules rodones per reflexionar i debatre sobre qüestions d’interès per als professionals de la comarca.

La primera junta directiva està formada per Javi Polinario (president), Núria Araüna (vicepresidenta); Míriam de Lamo (secretària), Laura Marín (tresorera), Gemma Sànchez, Joaquim Domínguez, Alba López i Clara Virgili (vocals).

Premi a l’Eco de Sitges

La Nit Canallesca, celebrada al restaurant La Fitorra de Vilanova i la Geltrú, va reunir el passat divendres una vuitantena de persones. Durant la trobada, es van lliurar els premis que reconeixen la tasca d’entitats i persones de la comarca en diferents àmbits. Enguany, el premi honorífic va ser per a la família Soler, editora de L’Eco de Sitges, setmanari que l’any passat va celebrar el seu 125è aniversari. En l’apartat gastronòmic, es va guardonar el cantant i periodista Pere Tapias, conductor de Tapias variades, a Catalunya Ràdio, i Tapias a la carta, a la Xarxa de Televisions Locals.

Precisament, els premis han estat l’embrió de l’APG: alguns ajuntaments van advertir que seria més fàcil col·laborar amb La Nit Canallesca si en lloc de presentar-se com a com a grup genèric de periodistes es feia com a entitat reconeguda. Els impulsors, però, han vist que la potencialitat d’associar-se anava més enllà d’una trobada anual i els guardons.