Diverses entitats i organitzacions professionals han fet una crida perquè s’aturin les agressions que els periodistes estan patint arran de les protestes contra la sentència del procés. En un manifest conjunt, assenyalen que la seixantena d’informadors damnificats comptabilitzats és “absolutament intolerable”.

Tot i rebutjar totes les agressions “vinguin d’on vinguin”, es remarca que aquestes “són especialment greus quan provenen de servidors públics”. Per això, reproven l’actuació dels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional, causants de la majoria d’agressions, i reclamen a la Conselleria i el Ministeri d’Interior que s’investiguin els fets i es depurin responsabilitats.

“L’arbitrarietat de moltes accions policials fa pensar que aquestes agressions tenen com a objectiu intimidar els i les periodistes per allunyar-los dels llocs on es produeixen els fets i evitar testimonis dels abusos que puguin cometre”, denuncien els signants del document, que dedica un capítol especial a la detenció “totalment inadmissible” del fotoperiodista Albert García tant per les formes com per el fons.

El manifest també demana al conjunt de la ciutadania i als participants en manifestacions i protestes que es respecti la feina dels periodistes. “Entenem que pot haver-hi persones molestes per la línia informativa d’alguns mitjans de comunicació. Aquesta línia no la decideixen els professionals que són a peu de carrer cobrint la realitat”, assenyala, i es recorda que es poden adreçar queixes al Consell de la Informació de Catalunya i al Consell de l’Audiovisual de Catalunya. “La indignació que puguin sentir no la poden dirigir contra els treballadors dels mitjans que cobreixen els esdeveniments”, rebla.

Secunden el manifest el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, el Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya i l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya.

Els signants puntualitzen que el manifest va “molt més enllà d’una reivindicació corporativista”, ja que també és “un crit d’alarma davant d’un deteriorament de la llibertat d’expressió i de la llibertat de premsa”.