Seguda de periodistas al Parlament (foto: Sílvia Jardí / ACN).

El Col·lectiu Ciutadella – Associació de Periodistes Parlamentaris de Catalunya, ha organitzat aquest dimecres una simbòlica protesta al Parlament en defensa de la llibertat de premsa i d’expressió, i per condemnar les nombroses agressions als professionals dels mitjans, especialment en manifestacions i mobilitzacions de tot signe polític.

Els periodistes han aprofitat l’entrada de diputats al ple per fer una seguda al saló de Passos Perduts, just per on el Govern i els grups parlamentaris accedeixen a l’hemicicle. El president del Parlament, Roger Torrent; el de la Generalitat, Quim Torra, i representants de tots els partits s’han aturat amb els periodistes per escoltar les seves reivindicacions.

Els professionals han demanat als polítics “més força” en la defensa de la llibertat de premsa, i una “major contundència” a l’hora de condemnar les agressions “en manifestacions del signe que siguin, treballi on treballi el periodista, i en les circumstàncies que siguin”.

A més, han reclamat a la classe política “pedagogia” i “feina prèvia” per fer entendre als manifestants de qualsevol mobilització, en favor o en contra de la causa que sigui, que “la premsa és un pilar essencial en qualsevol societat sana i democràtica” i ha de poder “treballar bé, lliurement i en zones segures”.

Tots els polítics que s’hi han apropat han coincidit a solidaritzar-se amb la premsa, en condemnar les agressions, i en comprometre’s a intensificar els missatges reclamant que la feina dels periodistes ha de poder desenvolupar-se amb normalitat en qualsevol circumstància, i també en les mobilitzacions al carrer.

Manipulació de l’acció a Antena 3

Malgrat el Col·lectiu Ciutadella ha deixat clar en tot moment els motius de la seguda, hi ha hagut mitjans que han optat per manipular l’acció al seu gust.

En concret, a Antena 3 Noticias han dit que la protesta dels periodistes era per “les pressions que reben de grups independentistes”, i a Espejo público han afinat més assegurant que era per “les agressions que han rebut de grups independentistes en els últims dies”. Malgrat els impulsors de l’acció els han demanat que rectifiquessin, no ha passat.

“Entre periodistes és lleig no informar bé”, ha etzibat a Espejo público el president del Col·lectiu Ciutadella, Rafa Garrido, en una piulada on insistia que la protesta era “per condemnar i protestar per TOTES les agressions a periodistes, siguin del mitjà que siguin, i vinguin del costat polític que vinguin”.