El periodista Miguel Ángel Oliver, secretari d’Estat de Comunicació.

Els periodistes que cobreixen habitualment l’activitat del Govern espanyol fa dies que es queixen per les rodes de premsa telemàtiques organitzades a la Moncloa, en què el secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, fa de filtre de les preguntes. El malestar ha desembocat en el manifest Per la llibertat de preguntar, secundat per més de 200 professionals d’arreu de l’Estat.

Amb l’adopció de mesures per evitar la propagació del coronavirus, els periodistes han d’enviar les preguntes per WhatsApp abans de les rodes de premsa, i Oliver decideix les que es formulen als compareixents, cosa que fa ell mateix. En algunes ocasions, els periodistes s’han queixat que qüestions considerades importants plantejades per més d’un professional s’havien evitat.

“Que les preguntes al Govern les formuli un membre del mateix Govern revela falta de transparència i un interès per controlar la informació. La seva conseqüència deriva en una nova forma de censura als mitjans i un menyspreu intolerable als mateixos ciutadans”, etziba el manifest.

Així doncs, els signats del document reclamen “l’immediat” canvi de sistema per a totes les rodes de premsa i compareixences, tot remarcant que les dificultats tècniques “no són més que excuses”.

En aquest sentit, els periodistes recorden que altres polítics ofereixen rodes de premsa telemàtiques on poden preguntar a través de videotrucada. Això, subratlla, els permet formular les qüestions després d’haver escoltat la compareixença, a més de tenir la possibilitat de repreguntar. “És així, i només així, com les persones que donen la roda de premsa no poden respondre amb evasives, tal i com ha succeït reiteradament en les rodes de premsa organitzades al Palau de la Moncloa”, reblen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram