La 24a edició del Premi Turístic Internacional Pica d’Estats de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet que convoca el Patronat de Turisme de Lleida ja té guanyadors. Enguany s’havien presentat 192 treballs (tres més que en l’edició anterior) a les vuit categories d’aquests guardons que distingeixen els treballs que es centren en els aspectes turístics de les comarques lleidatanes. A més, els premis han tingut la segona millor participació de premsa internacional amb un total de 21 treballs (el rècord són els 34 de la 22a edició), els quals provenien de 10 països diferents.

Guardonats

El guardó corresponent al millor treball de televisió ha estat per al reportatge sobre l’alta Segarra emès el 21 de juny del 2012 en el programa Espai Terra, de TV3, realitzat pel meteoròleg i periodista Toni Nadal, mort al juliol en un accident de muntanya. El periodista i membre del jurat Josep Cuní, va destacar que el guardó constitueix un homenatge i un reconeixement a la tasca professional que va desenvolupar Nadal per donar a conèixer les terres de Catalunya en general i de Lleida en particular.

En la categoria de ràdio, els Premis Pica d’Estats han distingit la sèrie de set reportatges de la periodista Pili Garcia sobre la demarcació de Lleida emesos a EMUN Ràdio/Com Ràdio, dins del programa Toquem el dos.

Quant al millor treball de premsa especialitzada en viatges i turisme, s’ha guardonat el reportatge Lleida, Pirineos en estado puro, de Gemma Cardona i fotografies de César Núñez, publicat a la revista De Viajes el passat juliol, mentre que en premsa escrita d’informació general s’ha premiat la sèrie de cinc reportatges turístics publicats per Joan Portell al suplement Teletodo d’El Periódico entre juliol i setembre del 2012.

Pel que fa al millor treball de premsa internacional, s’ha distingit el reportatge Skiing the Spanish Pyrenees, publicat per Christopher Salomon a The New York Times Travel el 22 de gener de 2012, i en la modalitat de reportatge fotogràfic el guardó se l’ha endut Rafael López-Monné pel dossier monogràfic Pirineu termal, publicat a l’octubre.

Quant al millor treball publicat o emès als mitjans de comunicació locals, el jurat ha decidit distingir Turisme singular, un reportatge elaborat per Miquel Andreu i Pons i publicat el passat 12 d’octubre a Som Garrigues. Finalment, el guardó al millor treball d’internet ha estat per al reportatge Mountain bike por el Valle de Aran, de Jordi Cadena, editat el febrer del 2012 per Evasión TV (YouTube).

Els Premis Pica d’Estats han enguany han mantingut la dotació respecte l’edició anterior: 5.000 euros per a cada categoria, excepte els guardons per als mitjans locals i internet, amb una dotació de 3.000 euros cadascun.

El jurat estava format per Enric Frigola, secretari del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC); Oriol Bosch, delegat a Lleida de l’ACN; Josep Lluís Cadena, president de la demarcació de Lleida del CPC; Josep Cuní, director del programa 8 al dia; Lluís Foix, periodista de La Vanguardia; Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme; Josep Pont, vicepresident del Consell de l’Audiovisual de Catalunya; Carles Porta, periodista, escriptor i productor audiovisual, i Jordi Blanch, director del Patronat de Turisme.