L’Auditori de Girona va acollir dijous al vespre el lliurament de la 13a edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, atorgats per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Enguany, el premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa s’ha atorgat a Jordi Grau i Ramió, Àgata Guinó Soler, Marina López Pérez, Xavier Pi Compañó, Òscar Pinilla Tortosa, Marta Rodríguez Font i Tura Soler Pagès pel reportatge La justícia, a examen, publicat a Revista de Girona. El jurat destaca que és “un treball molt extens i molt actual, que aborda el tema central des de diversos punts de vista i en fa una anàlisi exhaustiva a través de la col·laboració de periodistes de diferents mitjans”.

En la categoria de televisió el guardó se l’ha endut Josep Guardiola Viñolas per Els set magnífics. De Vista Alegre a Montilivi, emès a Televisió de Girona. “Un treball de recuperació documental d’una iniciativa de la societat civil que va més enllà de l’àmbit local i que recull el testimoni dels diferents protagonistes implicats en el projecte”, destaca el veredicte.

Per la seva part, el Premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio ha estat per a Martí Maso Juanmiquel i Jordi Ros Rué per Sense fronteres, de Ràdio Banyoles, “per la seva bona feina de producció i pel seu bon plantejament, que combina diferents punts de vista i permet una bona divulgació. Una manera tranquil·la de difondre viatges i cultures”.

En la modalitat de millor informació digital en aquesta edició s’ha guardonat Anna Salvadó Figueras per la sèrie de reportatges Mil i una nits de festa al Baix Empordà, publicada a Ràdio Capital, de la qual el jurat diu que és “una feina de documentació aprofundida que fa una molt bona combinació de formats per recuperar la memòria popular i apropar-se a les noves generacions”.

Quant al premi a la millor fotografia de premsa, enguany s’ha distingit David Borrat Martos per Incendi forestal al massís del Montgrí, una imatge difosa per l’Agència Efe, “per la plasticitat de la imatge, perquè informa del desastre natural i fa evident la dimensió de l’ésser humà davant la magnitud de la natura”.

El premi al millor projecte de comunicació periodística ha estat per a Marc Faro Costa i Anna Teixidor Colomer per Josep Costa Serra (1898-1976), la mirada d’una nissaga de majordoms al Castell de Peralada, “pel valor històric de treure a la llum una memòria visual desconeguda, pel seu valor inèdit i per la seva dimensió històrica i antropològica”.

Finalment, el guardó a la millor iniciativa de comunicació institucional s’ha concedit a Joan Faig Colomer i Núria Mayá Mesegué per les llistes de distribució de notícies municipals i d’interès social per WhatsApp de l’Ajuntament de Camprodon, de la qual el jurat destaca que és “una bona iniciativa comunitària, amb vocació de servei, que utilitza un canal d’ampli abast i eixampla els canals de la comunicació institucional”.

Cadascuna de les categories està dotada amb 1.000 euros, a excepció del premi al projecte de comunicació periodística, amb 2.000 euros.

El jurat dels 13ens Premis Carles Rahola de Comunicació Local estava integrat pel llibreter i comunicador Guillem Terribas (president); Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Joan Ventura, president de la Demarcació de Girona del CPC; Ramon Girona, vicedegà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona; les periodistes Maria Sánchez i Magda Gregori; Sílvia Omedes, fundadora i directora de Photographic Social Vision, i Ibet Vila, cap de l’Oficina de Difusió de la Diputació de Girona.

Beca Carles Rahola

La vuitena edició de la Beca dels Premis Carles Rahola s’ha atorgat a Martí Ayats Agustí pel projecte Els inicis del futbol femení a les comarques gironines. Una lluita per la reivindicació de la igualtat de drets en la pràctica esportiva (1970-72). El jurat destaca que la proposta “cobreix un buit existent –ja que pràcticament no hi ha recerca o investigació feta sobre els orígens del futbol femení– i planteja una metodologia interessant i diversa, combinant tres tècniques: l’hemerogràfica, l’anàlisi de continguts i les fonts orals”.

La beca es dirigeix a projectes de recerca sobre la història del periodisme a les comarques gironines (enguany en la modalitat per a professionals col·legiats, que s’alterna amb la d’estudiants universitaris), està dotada amb 3.000 euros, i convocada per l’Ajuntament de Girona amb la col·laboració del Col·legi i la Diputació.