Foto: Miquel Millan

L’Auditori de Girona va acollir dijous al vespre el lliurament de la 12a edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, atorgats per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Enguany, el premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa ha estat ha estat per a Xevi Xirgo Teixidor pels dos reportatges sobre Els papers d’Urkullu en la negociació basca, publicats a El Punt Avui. El jurat destaca que es tracta d’un “treball inèdit sobre un tema de molta rellevància i que aporta documentació desconeguda i de gran interès periodístic”.

En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en televisió el premi se l’ha endut Albert Brosa per El despertar, emès a Olot TV, un programa “amb un tractament molt acurat que ofereix una visió múltiple del que ha estat la nostra quotidianitat en aquest darrer any”.

Per la seva part, el Premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio s’ha concedit a Pau Masó Ros per 2020: l’any en què trontolla tot, de Ràdio Olot. “Un molt bon treball d’una emissora local que es converteix en un excel·lent resum d’un any tan complicat. Un exemple de bona ràdio”, diu el jurat.

En la modalitat de millor informació digital enguany s’ha guardonat Josep Lluís Vidal pel Podcast per WhatsApp de laselva360, per “replantejar la informació de proximitat, convertir la xarxa en un servei públic i adaptar-se als nous sistemes d’informació”.

Quant al premi a la millor fotografia de premsa, el guanyador ha estat Toni Ferragut per Reflexos del flagell de la Covid, publicada a El País. El veredicte assenyala que es tracta d’una fotografia que “evoca la dura realitat d’aquest any de pandèmia amb una gran visió compositiva i cromàtica”.

Per la seva part, el premi a la millor iniciativa de comunicació institucional ha estat per a Carlus Gay, Àlex Boix i Carolina Treviño per 10 dones il·lustres, 10 il·lustradores, un projecte cultural desenvolupat per l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, “fruit d’un treball de recerca molt exhaustiu i original que rescata dones amb una important trajectòria personal, professional i vital, i que va acompanyat d’un molt bon treball d’il·lustració”.

Finalment, el guardó al millor projecte de comunicació periodística s’ha atorgat a Pau Planas i Rocío Rodríguez per La Revista de La Tornada, que aposta per la música més enllà dels circuits oficials en un context tan difícil com l’actual.

Tots els premis estan dotats amb 1.000 euros, a excepció del projecte de comunicació periodística, que té una dotació de 2.000 euros.

El jurat dels 12ens Premis Carles Rahola de Comunicació Local estava integrat pel llibreter i comunicador Guillem Terribas (president); Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Joan Ventura, president de la Demarcació de Girona del CPC; Ramon Girona, vicedegà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona; la periodista Maria Sánchez; la fotoperiodista Sandra Balsells, i Ibet Vila, cap de l’Oficina de Difusió de la Diputació de Girona.