El jurat dels Premis Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere ha donat a conèixer els treballs guanyadors de la 15a edició d’aquests guardons atorgats per l’Ajuntament de Lleida i la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes.

Enguany, en la categoria de premsa escrita, el jurat ha guardonat el reportatge Víctimes de la justícia patriarcal, d’Anna Celma Melero, publicat a La Directa. En el treball participen diferents professionals que denuncien la violència institucional i la revictimització de les dones que denuncien violència masclista.

En la modalitat de mitjans digitals ha guanyat el reportatge Dones sense llar. Històries de supervivència, de Clàudia Marcela Frontino, publicat a l’Ara, i que narra històries de dones què viuen al carrer i quines són les diferents problemàtiques a què s’enfronten a causa de la manca d’habitatge.

El reportatge Anhels d’aixopluc, de Júlia Riq, publicat a La Bonne, s’ha endut el premi en audiovisual. El treball exposa la història de diverses dones que treballen com a guardes forestals, un ofici socialment atribuït al gènere masculí.

En aquesta categoria el jurat ha concedit un accèssit a Jo sí que et crec, de Núria Vila i Norma Nebot, emès a betevé, i un altre a Un any de lluita pel dret a l’avortament a Lleida i l’Alt Pirineu, de Noèlia Caselles, emès a Catalunya Ràdio.

El millor treball de fotoperiodisme en aquesta edició ha estat Viatge a Venus, de Maria Wayra Ficapal, publicat al magazín Diumenge de l’Ara, consistent en un recull fotogràfic que documenta la història del trànsit de gènere de la Roberta.

En aquesta darrera modalitat s’han concedit dos accèssits: un per a Salut! La vida amb elles, una col·lecció de reportatges de Magda Gregori Borrell publicada al magazín digital La Mira, i l’altre per a Cuerpos con discapacidad. Sexualidad invalidades, de Meritxell Rigol Barbarà, publicat a CTXT.

Els premis, dotats amb 1.500 euros per a cada categoria, tenen l’objectiu de fomentar les polítiques de promoció de la dona de forma transversal a través de la difusió dels treballs periodístics premiats en els mitjans de comunicació.

El lliurament dels guardons tindrà lloc el 10 de març al Saló de Plens del Palau de la Paeria, en del marc dels actes organitzats per l’Ajuntament de Lleida amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

El jurat estava format per la regidora d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes, Sandra Castro (com a presidenta); el president del Col·legi de Periodistes de Lleida, Rafa Gimena; la consellera del Consell Municipal de les Dones, Montserrat Casdadellà; les periodistes Laura Alcalde i Monica Pelliccia, i la tècnica de Polítiques d’Igualtat, Isabel Hornos.