Guanyadors i jurats dels Premis Eugeni Molero i Albert Virella de Periodisme i Investigació Comarcal.

La 22a edició dels Premis Eugeni Molero de periodisme ha guardonat un documental de Canal Blau i un reportatge de La Fura. El Consell Comarcal del Garraf va lliurar els guardons el passat dissabte en un acte a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú.

En la categoria de periodisme audiovisual, enguany s’ha guardonat el documental Còlera 1854, 50 dies sense dol, de Jordi Carrillo, emès per Canal Blau. El jurat destaca “el treball periodístic per rescatar de l’oblit un capítol de la història de Vilanova i la Geltrú desconegut per a la majoria de la ciutadania, gràcies a un gran treball d’investigació i una recreació audiovisual que permet traslladar l’espectador a les sensacions de l’època”.

En aquesta modalitat també s’ha fet una menció especial a l’espai Les botigues de sempre, de Carola Fernández, emès a Ràdio Maricel, per “la seva qualitat i originalitat, per un resultat curós i proper per rescatar la memòria de l’economia local”.

Per la seva part, en la categoria de periodisme escrit s’ha distingit el reportatge Nissaga Cabanyes, de Jaume Plans, publicat al setmanari La Fura, per recollir “el llegat dels Cabanyes, la seva petjada en la cultura comarcal i el seu pes en la història local”. El veredicte destaca que el treball “se sosté en diferents formats que inclouen el reportatge de divulgació històrica, l’entrevista, les fitxes informatives i el recull gràfic històric”.

En aquesta modalitat també s’ha fet una menció especial al reportatge de Les últimes remendadores, de Marta Rius, publicat a Surtdecasa.cat, per “posar el focus en una professió en perill d’extinció i rescatar el vocabulari propi d’un sector”.

Per altra banda, el jurat ha declarat desert el premi en la categoria de periodisme gràfic, i ha proposat a l’organització reformular-lo, ja que “amb l’actual dinàmica de la premsa, el fotoperiodisme és una pràctica molt poc habitual”.

Finalment, pel que fa al premi Albert Virella i Bloda d’investigació comarcal, enguany s’ha guardonat el treball Alabern – Els inicis de la fotografia a Vilanova i la Geltrú, de Blanca Giribet de Sebastián. El jurat ha valorat “l’estructuració del treball, la recerca documental i gràfica, que reflecteix la societat vilanovina a través de la fotografia com a ofici i afició”.

En la modalitat per a estudiants de batxillerat el premi ha estat per a Disseny d’un conjunt d’edificis de nova construcció, respectant l’estil arquitectònic tradicional del barri centre-vila de Vilanova i la Geltrú, de Júlia Salin Miracle, de l’Institut Lluch i Rafecas.

Totes les categories estan dotades amb 2.000 euros, excepte la d’estudiants, amb 1.000.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram