El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona va acollir aquest dijous el lliurament de la segona edició dels Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social (o els 26ens si es té en compte l’anterior denominació de Premis del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació).

Enguany s’ha distingit el projecte Des-Iguals, de betevé; el documental Idrissa, crònica d’una mort qualsevol, de Metromuster; el projecte d’investigació Rostres i rastres del canvi climàtic, de Joana Diaz i Lluís Reales, i el programa Solidaris de Catalunya Ràdio.

En la categoria de periodisme social s’ha guardonat el projecte Des-Iguals, dirigit per Gabriela Grífol, de betevé, per “la seva qualitat tècnica i el tractament multiformat, així com la diversitat de situacions socials que es reflecteixen en primera persona”. El jurat també valora “molt positivament” la col·laboració amb els entitats membres de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, així com el compromís amb les 12 fites per reduir les desigualtats a la ciutat entre el 2017 i el 2027, que són l’eix del treball.

Per la seva part, el premi de comunicació social ha estat per al documental Idrissa, crònica d’una mort qualsevol, realitzat per Metromuster. El jurat ha valorat la “qualitat” del treball final, però per sobre d’això “la vinculació i el seguiment de la campanya que al llarg de 2017 i 2018 ha remogut una bona part de l’opinió pública de Barcelona”, com ara la repatriació del cos d’Idrissa al seu país d’origen, el canvi de nom de la plaça Antonio López, o les concentracions i manifestacions per denunciar les pràctiques de control migratori, entre d’altres. El veredicte subratlla que tots aquests esdeveniments “han anat acompanyats d’una campanya de comunicació continuada que ha tingut el seu impacte en molts mitjans de comunicació i han arribat a l’opinió pública”.

El premi a la promoció de la investigació en l’àmbit del benestar social a Barcelona s’ha atorgat al projecte Rostres i rastres del canvi climàtic, proposat per Joana Diaz i Lluís Reales. El jurat ha valorat “l’originalitat” del projecte d’investigació sobre l’impacte del canvi climàtic en el benestar social, i concretament en la precarietat i la desigualtat a la ciutat. També destaca “l’enfocament local d’una temàtica global que normalment s’enfoca des dels grans pactes mundials o per visualitzar els efectes negatius en zones llunyanes i poblacions especialment vulnerables”. La hipòtesi de treball, que es durà a terme durant el 2019 i el primer trimestre del 2020, vincula les grans problemàtiques de Barcelona com són l’habitatge, la precarietat laboral o la immigració amb històries personals de residents a la ciutat que potser ni saben que són víctimes del canvi climàtic.

Finalment, el premi especial del jurat s’ha concedit al programa Solidaris de Catalunya Ràdio. El guardó ha estat atorgat per la trajectòria del programa, actualment en la seva onzena temporada en antena, així com “pel rigor, el compromís i la sensibilitat amb els temes abordats, sempre donant veu a aquells a qui tenen més dificultat per fer-se sentir”. El veredicte també remarca que la ràdio “és un gran espai pel periodisme social”.

Enguany als guardons s’havien presentat un total de 109 candidatures: 74 a la categoria de periodisme social; 25 a la de comunicació social, i 10 a la d’investigació periodística. Cadascuna d’elles està dotada amb 8.000 euros. El premi especial del jurat no té dotació econòmica.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram