L’Ajuntament de Barcelona va lliurar dijous la cinquena edició dels Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social (29a si es compten les edicions com a Premis del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació).

En la categoria de periodisme social el primer premi ha estat per al documental La Gemma té un pla, dirigit per Arantza Diez, emès al programa Sense ficció de TV3. El jurat en destaca especialment “la força narrativa del treball” i valora que “aconsegueix commoure i transmetre emocions, la versemblança de la història i la manera d’apropar el tema de l’emigració, així com una molt bona utilització de l’exposició de fets amb l’acompanyament de la càmera”.

Per la seva part, el programa Bàsics: l’emergència d’habitatge a Barcelona en 12 històries, de betevé, s’ha endut el segon premi en periodisme social “per la manera d’abordar aquesta temàtica des de diferents perspectives i per la possibilitat de recuperar el contingut a través del web del canal, la qual cosa amplia la difusió i la disponibilitat”.

En la categoria de comunicació social el primer premi s’ha concedit a l’associació Publicitarios Implicados per la campanya D’utopia a referent . Segons el jurat, més enllà de la qualitat de la campanya i l’interès del projecte, el treball té “el valor addicional de fer-se des de l’altruisme de les persones autores”.

En aquesta modalitat el segon premi és per al projecte N’hem de parlar, parlar i tornar a parlar de Maria Escala. El jurat valora que es tracta d’una campanya “ben feta, clara i senzilla, a banda de ser oportuna i socialment pertinent perquè explica molt bé a les persones receptores com cal actuar davant una intenció de suïcidi”.

En aquesta edició, el premi especial del jurat s’ha atorgat a la revista 5W per la seva trajectòria, amb treballs publicats “de molta qualitat” i una difusió web “molt bona”. El guardó és un “reconeixement especial a un projecte marcat per la sensibilitat, el rigor i el compromís amb el periodisme i la comunicació social”.

En la modalitat de promoció de la investigació periodística en l’àmbit dels del benestar social a Barcelona s’han premiat dos projectes. Un és De qui són els pisos a Barcelona de Crític, una investigació sobre la distribució de la propietat de l’habitatge a la ciutat.

L’altre projecte és Cuidar la mort, de Núria Gebellí, Anna Celma, Estel·la Marcos i Meritxell Rigol, que explorarà com les condicions legals, empresarials, institucionals i socials en què s’ha de gestionar la mort dificulten la cura de les persones que viuen una pèrdua.

Els Premis Montserrat Roig estan dotats amb 40.000 euros: 7.000 per a cadascun dels dos primers premis, 3.000 per als segons, i 10.000 per als projectes d’investigació, que s’han de realitzar durant un any. El premi especial del jurat és honorífic no té dotació econòmica.

Els guardons tenen com a objectiu estimular, promoure i incentivar una millor informació i un més bon tractament dels temes socials en els mitjans de comunicació. Els treballs han de tenir com a eix la ciutat de Barcelona pel que fa a temàtica, públic objectiu o marc d’incidència.