El Govern ha aprovat els guanyadors dels Premis Nacionals de Comunicació 2023: els periodistes Marc Giró i Txell Feixas, la plataforma 3Cat i l’editorial Grup Gavarres.

El jurat ha distingit Marc Giró i Costa amb el Premi Nacional de Comunicació per “haver sabut incorporar, amb un llenguatge proper i distés, temes que moltes vegades no es tractaven als programes d’entreteniment”, i per “haver revolucionat el panorama radiofònic i televisiu amb la seva manera de fer desacomplexada i trencadora”. El presentador de LateXou de RTVE i Vostè primer de RAC1 també ha estat guardonat per “normalitzar la informació sobre la cultura en un programa de caire humorístic”, així com per “haver creat una marca pròpia que barreja la frivolitat i l’humor, convertint-se en un referent professional en l’àmbit dels mitjans de comunicació catalans”.

Per la seva part, Txell Feixas i Torras rep el Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació per ser “un exemple de periodisme rigorós, valent i compromès”. El veredicte destaca la seva trajectòria professional, especialment per la cobertura de conflictes, i reconeix la seva “capacitat d’explicar les conseqüències més enllà del moment en el qual esclaten, retratant el dia a dia de la gent que els pateix i visibilitzant el paper de les dones en les zones on ha treballat”.

Enguany, el Premi Nacional de Comunicació Publicitària i Corporativa és per a la plataforma 3Cat per la seva campanya de llançament. El jurat assenyala que la campanya ha estat “innovadora, original i inclusiva”, i que ha cercat fer arribar el seu missatge a tot el públic de Catalunya. També es ressalta l’aposta per “recuperar unes generacions que havien quedat orfes de continguts en català i mantenir les que durant anys han tingut TV3 com a referent”.

Finalment, enguany s’incorpora una nova categoria, el Premi Nacional de Comunicació de Proximitat, que s’ha concedit a l’editorial Grup Gavarres per ser “un exemple de periodisme de qualitat”. El veredicte apunta que va néixer el 2002 amb la voluntat de recuperar la memòria oral i el patrimoni, i que els seus editors reivindiquen una manera de viure i conviure a partir d’un periodisme de proximitat, de conversa llarga i cocció lenta. “Les seves publicacions són un exercici de recuperació de la memòria històrica, explicant fets, professions o circumstàncies, que de no recollir-se haurien quedat en l’oblit”, remarca el jurat.

L’acte de lliurament tindrà lloc el 22 de gener al Casino l’Aliança del Poblenou, amb un acte en què també s’homenatjarà la ràdio pel centenari de l’inici de les emissions a Catalunya.

El jurat estava format per Laura Vilagrà Pons, consellera de la Presidència (presidenta); Oriol Duran, secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió (vicepresident); Sílvia Alsina Urpina, consellera delegada de l’agència Roman; Miquel Campmany Muñoz, degà del Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya; Carles Cuní Llaudet, president de l’Associació Catalana de Ràdio; Núria de José Gomar, vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Neus Molina Alfonso, professora del grau en Estudis Socioculturals de Gènere de la Universitat Autònoma de Barcelona; Elena Neira Borrajo, professora dels estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya; Patrícia Plaja Pérez, portaveu del Govern; Eva Pomares Latorre, directora general de Difusió; Jordi del Río i González, director general de Mitjans de Comunicació; Helena Solà i Salvatella, directora gerent de l’APPEC Editors de Revistes i Digitals, i Xevi Xirgo i Teixidor, president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram