La majoria dels treballs presentats a la 22a edició dels premis Pica d’Estats de premsa, ràdio, televisió i internet corresponen a l’apartat de premsa especialitzada en viatges i turisme, amb un total de 97 reportatges. Destaquen els treballs inscrits en la categoria de premsa internacional, un total de 34, que suposen un rècord, procedents de 8 països diferents.

En les restants categories, s’han inscrit 46 obres a premsa d’informació general; 29 a televisió; 6 a ràdio; 18 a internet, i 19 a fotografia. 17 de les obres que opten al premi a la millor fotografia s’han inscrit també en altres categories del certamen, com ara premsa especialitzada, premsa d’informació general, premsa internacional o local, de manera que no incrementen el nombre de treballs presentats al guardó.

Entre les temàtiques de la 22a edició del Pica d’Estats, destaquen alguns reportatges relacionats amb el nou Aeroport Lleida-Alguaire i els nous productes turístics al voltant del Tren dels Llacs i els castells de frontera, que han despertat l’interès dels mitjans d’arreu. Una altra temàtica emergent és el turisme cultural, amb la ruta del Temple i el Camí de Sant Jaume, entre d’altres.

El premi Pica d’Estats és el premi periodístic que convoca anualment el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, que es reparteix en 8 categories, i és el més ben dotat econòmicament en la seva temàtica en l’àmbit de tot l’Estat, amb 36.000 euros en premis (9.000 menys que en la convocatòria anterior).

El certamen destina una dotació de 5.000 euros a cadascuna de les modalitats següents: premsa escrita d’informació general, premsa especialitzada en viatges i turisme, ràdio, televisió, premsa internacional i reportatge fotogràfic. També hi ha dos guardons més de 3.000 euros cadascun: l’un destinat a premiar el millor treball publicat o emès als mitjans de comunicació locals, i l’altre destinat a internet.

Els guanyadors es donaran a conèixer el 29 de gener del 2011.