El jurat de la 30a edició del Premi Turístic Internacional Pica d’Estats ha fet públics els guanyadors.

Enguany, com a novetat s’ha atorgat un premi especial dotat amb 10.000 euros al millor treball dels vuit guardonats en les diferents categories. Aquest ha estat per al reportatge Unbekannte Schónheit voller Stille – Provinz Lleida (Pirineus catalans. Bellesa desconeguda plena de silenci), d’Annika Müller, publicat a la revista alemanya Panorama, i distingit en la modalitat de premsa internacional.

En la categoria de televisió enguany s’ha guardonat el documental L’últim gegant d’Europa, una coproducció de TV3 i Batabat dirigida per Jordi Portals i emesa al Sense ficció, mentre que en la de ràdio s’ha premiat el reportatge Els orígens del Montsec i de la Conca de Tremp, on tot comença, elaborat per l’equip de redacció de Catalunya Informació.

En la modalitat de premsa escrita d’informació general s’ha guardonat Lleida. Catedrales, templarios, historia y vida, de Mikel Larramendi, publicat al dominical On del diari Deia; i en la d’internet, Qué ver en la provincia de Lleida. La Seu Vella y pueblos medievales, de Carlos Serralde Gijón, al blog Guías Viajar.

El premi al millor treball dels mitjans de comunicació de les terres de Lleida ha estat per al reportatge La boira, un valor afegit, de Jaume Barrull Castellví, publicat al suplement Lectura del diari Segre.

En la categoria la de premsa especialitzada en viatges i turisme s’ha guardonat Descobrir la geologia del Parc Nacional d’Aigüestortes, d’Albert Martínez Rius, publicat a la revista Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya, i en la de reportatge fotogràfic s’ha distingit Santi Iglesies Boldú per un treball publicat en la secció Ara mirades del diari Ara..

Tots els guardons dels Premis Pica d’Estats estan dotats amb 5.000 euros, excepte l’especial, amb 10.000 euros.

En aquesta edició s’han rebut 192 treballs, 46 dels quals de premsa internacional, el millor registre de tota la història del guardó pel que fa a l’àmbit internacional. A més, 127 corresponien a treballs d’àmbit estatal, i 19 a mitjans locals.

El jurat estava presidit per Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i format per Ignasi Calvo, director del diari La Mañana; Francesc Canosa, director de La Mira; Santiago Costa, director de redacció de Segre; Josep Cuní, director d’Aquí, amb Josep Cuní; Lluís Foix, analista polític de La Vanguardia; Antonio Franco, assessor a la presidència de Grupo Zeta; Carolina Gili, delegada de TV3 a Lleida; Rafa Gimena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme; Mònica Terribas, directora d’El Matí de Catalunya Ràdio, i Juli Alegre, director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.