L’ONCE ha fet públics els guanyadors de la 23a edició dels Premis Tiflos de Periodisme per a treballs relacionats amb la integració de les persones amb discapacitat i la supressió de barreres físiques i mentals.

Enguany, en la categoria de televisió s’ha premiat À Punt Mèdia per l’emissió del documental Siete leguas, dirigit per Marcia Castillo i Jon Ander Santamaría. El jurat assenyala que el treball “sap explicar moltes històries d’una manera coral, amb la qualitat i calidesa dels testimonis; i destaca la capacitat d’alguns dels protagonistes, persones amb diferents discapacitats, com és el cas de la realitat d’un nen i dels seus pares “. El veredicte afegeix que el documental “és d’una gran qualitat audiovisual, està molt cuidat, i fa viure la història des de dins, el que el converteix en un treball molt complet amb una narrativa moderna”.

En la modalitat de periodisme digital ha guanyat El abismo entre Saúl y José Luis: la brecha autonómica en las ayudas para niños con problemas de desarrollo, d’Ana Torres i Noor Mahtani, publicat al web d’El País. El jurat apunta que és “un magnífic treball interactiu, amb fotos, textos, vídeos, dades, que el fan molt complet. Es nota que s’ha dedicat molt de temps d’elaboració, amb una redacció molt detallada i precisa que uneix dades i històries personals”.

Per la seva part, en premsa escrita s’ha premiat La generación que lo cambió todo, de María José Carmona López, publicat a la capçalera cristiana Revista21. El jurat destaca “el ritme d’un treball ben escrit sobre un tema nou i poc tractat, que mostra a una generació de joves amb Síndrome de Down integrada”.

Finalment, en la categoria de ràdio s’ha distingit la peça El sonido de la ilusión, de Javier Ronda, emès a Canal Sur. “És un reportatge molt ben explicat, amb molta energia, gràcies als nens i als testimonis dels pares. Una història fresca, especialment quan parla el nen i amb un relat final espectacular”, diu el veredicte.

Cadascuna de les categories dels Premis Tiflos de Periodisme està dotada amb 9.000 euros.

Els respectius jurats també han atorgat accèssits a als treballs Hugo, la aventura de aprender, de Ricardo Olmedo, emès al programa La aventura del saber de TVE (televisió); Albinos, blanco de prejuicios, de Pepe Barahona i Fernando Ruso, publicat al portal Yahoo!Noticias (periodisme digital), i l’entrevista de Jesús Álvarez Fernández a Miguel Pérez García, malalt d’ELA, publicada a l’ABC (premsa escrita).