L’Associació de Productores de les Illes Balears (APAIB) celebra que el Consell de Mallorca demani al Jutjat la retirada de l’arxiu documental de Radio Televisió de Mallorca (RTVM) de la llista de béns a subhastar dins el procés de liquidació de l’ens, tal com va anunciar l’administració insular.

Amb tot, recorda que tot i la “tan alta estima” que mereixen ara els continguts per part del Consell, aquest és el responsable del tancament de RTVM “amb mà de ferro”, de l’acomiadament directe de 117 treballadors, i de la “condemna de mort per inanició” d’una vintena de productores audiovisuals que hi treballaven habitualment.

“Entre els creadors d’aquest material audiovisual de RTVM que ara es vol preservar a causa del ‘seu gran valor documental, formatiu i històric’, es troben algunes de les empreses que estan amb l’aigua al coll amb factures impagades de RTVM i dins d’un procediment concursal que farà impossible el cobrament del deute contret”, recorda l’APAIB.

Demanen ser excloses del procés concursal

Per a les productores es produeix una gran paradoxa: “El Consell vol salvar, per valuosa, l’obra audiovisual feta per les mateixes empreses que enfonsa amb la seva deixadesa prèvia i la posterior inhibició dins del procediment concursal”. L’Associació també remarca que, si la institució pot intervenir en el procés concursal per salvar el patrimoni de RTVM, també ho podria fer per les empreses audiovisuals que el van ajudar a crear.

Finalment, l’APAIB exigeix “una vegada més” al Consell de Mallorca que “rescabali” les productores i aboni “íntegrament” les factures pendents actuant amb les empreses afectades com amb el patrimoni audiovisual, excloent-les del procediment concursal. L’Associació acusa l’administració de retardar “voluntàriament” el pagament de les factures abans de declarar en fallida la radiotelevisió pública insular.