El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts la memòria prèvia de l’avantprojecte de modificació de les lleis de creació dels diferents col·legis professionals de l’àmbit de la comunicació. Amb aquest canvi legislatiu, es podran col·legiar els professionals que exerceixen de periodista, publicitari i/o relacions públiques, dissenyador gràfic o comunicador audiovisual i que no disposen de les titulacions exigides per les lleis de creació dels respectius col·legis i pels estatuts vigents.

L’avantprojecte de llei que prepara el Govern modificarà les lleis de creació del Col·legi de Periodistes de Catalunya; el Col·legi de Publicitàries i Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya; el Col·legi Professional de Disseny Gràfic de Catalunya, i el Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya. Un cop aprovat, els professionals que exerceixen la professió tindran fins al 31 de desembre de 2014 per col·legiar-se.

Amb aquesta mesura es busca ampliar el termini d’incorporació dels professionals que exerceixen en aquest àmbit però que no es van incorporar als col·legis en el seu moment, i es vol resoldre algunes qüestions que impossibiliten la incorporació de professionals com ara els fotoperiodistes. Actualment no estan col·legiats més del 60% dels professionals de l’àmbit de la comunicació, segons dades dels mateixos col·legis.

Remodelació de l’oferta d’estudis

A banda, el Pla de Govern 2013-2016 presentat aquest dimarts pel president de la Generalitat, Artur Mas, preveu una mesura executiva que també afecta l’àmbit de la comunicació. En concret, l’Executiu preveu redefinir part de l’oferta d’estudis de Comunicació Audiovisual, Periodisme i/o estudis relacionats.