El quiosc de la plaça del Repartidor apuntalat per evitar riscos (foto: Línia L’H).

Manuel Arsis regenta el quiosc de la plaça del Repartidor de l’Hospitalet de Llobregat des de fa prop de 20 anys. Aquells eren els bons temps, quan hi havia cua els diumenges per comprar el diari i feia caixes que li permetien pagar taxes, crèdits i tenir un sou digne. 18 anys més tard, amb prou feines arriba a fer la meitat de diners. La crisi de la premsa ha impactat de forma directa sobre els quioscos, que han anat tancant els últims anys en un degoteig incessant que ha portat l’Hospitalet a perdre’n 50 en la darrera dècada. Actualment en queden només 14.

I ara, en un nefast gir del destí, l’Ajuntament obliga vuit quiosquers a fer obres a les guinguetes perquè hi ha detectat deficiències estructurals que amenacen de fer baixar les cobertes. D’aquí que el quiosc d’Arsis estigui apuntalat, així com set més d’arreu de la ciutat. El consistori, a més, pretén que els quiosquers paguin les obres de manera íntegra, cosa que els afectats consideren “injust”.

En una instància presentada el març, Arsis assenyala que els quioscos tenen un defecte de construcció, ja que estan mancats de tubs de formigó ancorats a terra. El consistori, per la seva banda, assenyala que les bases dels pilars estan “totalment oxidades”. Sigui com sigui, les obres necessàries ronden els 5.000 euros, una quantitat “inassumible” per als quiosquers, que viuen instal·lats en un context de crisi permanent.

I per a més inri, Arsis recorda que ja va haver de demanar un préstec per la caiguda de vendes derivada de les obres de la plaça del Repartidor el 2015, que es van allargar més del compte i que van ocasionar “pràcticament la fallida” del quiosc per un “descens constant de les vendes”, tal com va lamentar en un escrit dirigit a l’alcaldessa, Núria Marín, que no va rebre resposta. A la pandèmia, a més, va veure’s obligat a demanar dos crèdits amb aval de l’Estat per sobreviure. Per tot plegat, aquesta despesa sobrevinguda amenaça el seu mode de vida. Una situació que afecta set quioscos més, als quals l’Ajuntament urgeix a fer les obres pel risc d’esfondrament de les cobertes. Fonts municipals al·leguen que el contracte de concessió indica que són els quiosquers els que han de mantenir en bon estat la caseta.

La qüestió arriba al ple

Aquesta qüestió va ser portada al Ple de l’abril per la portaveu del PP, Sonia Esplugas, que va presentar una moció instant el govern municipal a buscar solucions “reals”. La proposta va rebre el suport unànime de totes les forces polítiques, inclòs el PSC. El tinent d’alcaldia en funcions, José Castro, va assegurar que estaven estudiant camins “realistes, legals i eficaços” per ajudar els quiosquers i que en un mes tindrien una solució sobre la taula.

Arsis, en una conversa amb Línia L’H, reconeix que hi ha hagut reunions amb l’Ajuntament, però que, almenys de moment, no els han proposat res.

El futur dels quioscos

Mentrestant, l’espasa de Dàmocles penja sobre quioscos de la ciutat. “Són punts de trobada veïnal, de cohesió, i això fa barri”, destaca Arsis. Però la crisi arrasa el negoci i a finals del 2020 l’Ajuntament va retirar vuit quioscos que estaven abandonats, tot i que ara estudia noves formes per donar vida a aquests comerços. Col·locar caixers de recollida de paquets d’Amazon, instal·lar-hi caixers automàtics, habilitar-los com a punts de recàrrega de vehicles elèctrics o col·locar publicitat institucional –de privada se n’hi pot posar, tot i que els quiosquers reconeixen que no hi ha manera de trobar anunciants–, són algunes de les idees plantejades. De moment, però, l’Ajuntament no els perdona els gairebé 500 euros que els cobra trimestralment per ocupació de via pública, cosa que, en paraules de Castro, “no és legal”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram