Poc a poc es van coneixent més detalls de com serà l’edició en català de La Vanguardia, la qual si tot va bé arribarà als quioscos el proper 3 de maig. Es tracta d’una edició que no renunciarà al color blau que identifica el rotatiu de Godó, i que per això incorporarà una pestanya verda amb la llegenda ‘.cat’ al costat de la capçalera per tal de diferenciar-la de la castellana.

L’edició catalana no serà una “simple traducció”, segons remarca el seu director, José Antich. En aquest sentit, els redactors podran traduir ells mateixos els seus propis articles. Tot i així, el diari està afinant un sistema que permetrà traduir tant en un sentit com en un altre perquè cada redactor escrigui en la llengua que prefereixi.

Amb tot, l’equip de l’edició catalana, a més de deu periodistes, finalment també compta amb dos lingüistes, una reclamació dels redactors, ja que inicialment la direcció preveia que fossin ells mateixos els que haurien de garantir el nivell de català.

“Compromís amb el país”

Aquest dilluns es va presentar La Vanguardia en català a l’Atlàntida de Vic, en el primer acte dels gairebé 40 que es realitzaran en diferents poblacions catalanes. Durant el mateix, Antich va assegurar que el diari, per definició, “ha d’aspirar a situar-se sempre per davant, amb una mirada de llarg abast, i quan toca també s’ha d’arriscar”. Per això va dir que l’edició en català de l’històric rotatiu és “una aposta trencadora i agosarada”. Amb tot, Antich va assegurar que el llançament “està molt estudiat”, i va parlar de “compromís amb el país i les seves aspiracions”.

Per la seva part, l’articulista de La Vanguardia Francesc-Marc Álvaro va assenyalar que aquest pas suposa una tornada “a la casa de la llengua”, i un esforç empresarial i professional per “fer normal allò que és normal” en un país com Catalunya. Álvaro també va comprar la sortida de La Vanguardia en català amb el naixement de TV3.

L’escriptor Quim Monzó va qüestionar els que diuen que La Vanguardia està al costat del poder. “Jo diria que l’obsessió és estar al centre de la societat”, va assegurar abans d’afegir que, en tot cas, “moltes vegades és el poder el que vol estar al costat de La Vanguardia”.

Finalment, l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, va donar les gràcies per aquest pas, i va assegurar que aquest era un “deute” que tenia La Vanguardia, “perquè el nostre país és Catalunya, i la nostra única llengua és el català, i per tant un diari de Catalunya ha d’estar escrit en català”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram