El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher; el del Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana, José María Vidal, i el del Consell Audiovisual d’Andalusia, Antonio Checa, denuncien que el Projecte de llei general de comunicació audiovisual aprovat el 30 de novembre pel Consell de Ministres “limita” les seves competències i les centralitza a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

En un comunicat conjunt, els tres presidents constaten que el text no els atribueix “cap competència” en relació amb els serveis de comunicació audiovisual televisius a petició ni amb les plataformes d’intercanvi de vídeos. “Un fet especialment greu si tenim en compte que avui dia aquests serveis i plataformes constitueixen una de les principals fonts del consum audiovisual de la ciutadania”, afirmen.

Davant d’aquesta situació, insten a introduir els “canvis necessaris” durant la tramitació parlamentària per garantir “una actuació concertada entre els reguladors audiovisuals independents existents a l’Estat”.

Demanen cooperació estatal

Els presidents dels tres consells diuen que el text aprovat per l’Executiu de Pedro Sánchez “no és concorde, amb referència al marc competencial, al nou ecosistema audiovisual i no es correspon amb un estat autonòmic” com seria l’espanyol.

“Els reguladors territorials tenim atribuïda la missió, per llei, de vetllar pels drets de les persones en l’àmbit audiovisual, i el fet de limitar les competències d’aquests reguladors i centralitzar-les en la CNMC, com proposa el projecte de llei, suposaria retallar la seva capacitat d’acció i les competències autonòmiques en temes tan rellevants com la protecció dels menors d’edat, el discurs d’odi, la publicitat encoberta, la desinformació o les previsions relatives a la diversitat cultural a les plataformes”, argumenten.

Loppacher, Vidal i Checa entenen que, davant els actuals reptes globals en l’àmbit audiovisual, cal “més que mai” la cooperació de tots els organismes reguladors de l’Estat, així com una col·laboració entre ells i la resta de reguladors europeus.

En aquest sentit, els consells reivindiquen la seva trajectòria –especialment la del CAC i el CAA–i “la necessitat d’establir, com un eix bàsic de relació, el principi de col·laboració entre l’autoritat estatal i les autonòmiques”. En cas de no ser així, creuen que “seria una mala decisió no actuar amb tots els actius de què disposem”.

Els president dels trens organismes reguladors insisteixen en què “més que mai, cal sumar esforços, no limitar competències. Cooperar i concertar actuacions i competències hauria de ser la manera més eficient d’optimitzar els recursos públics i de garantir la protecció de la ciutadania en el món audiovisual digital”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram