Un dia després de donar-se a conèixer la sentència del Tribunal Suprem que negava a la Generalitat valenciana la potestat per clausurar els repetidors d’Acció Cultural i sancionar-la per emetre TV3, l’Ajuntament de Morella va tornar a connectar els repetidors dels Ports, de propietat municipal, els quals va haver de tancar fa dos anys i mig sota amenaça de multa de l’Executiu de Francisco Camps.

Per als repetidors d’Acció Cultural, que abasten molt més territori, farà falta esperar una mica més. Aquest dimecres, la junta directiva va acordar en sessió extraordinària reobrir els repetidors que emetien TV3. La decisió, però, se sotmetrà a votació dels socis (als quals s’ha enviat un comunicat convidant-los a pronunciar-se), que l’hauran de ratificar. Si la resposta és afirmativa, com es preveu que passi, la recepció de TV3 es podria reempendre a principis de gener.

La junta directiva d’ACPV considera que hi ha tres arguments de pes per tornar a emetre la televisió catalana: perquè la sentència del Suprem nega capacitat sancionadora a la Generalitat; perquè la resolució assumeix els postulats de l’entitat, i perquè amb la reobertura dels repetidors es satisfaria el suport social rebut a través de mobilitzacions, aportacions econòmiques per pagar les multes, i la recollida de firmes per a la iniciativa legislativa popular Televisió sense fronteres.

Sense por a possibles sancions del Govern espanyol

Fa una setmana, el vicepresident valencià José Ciscar va remarcar que, si bé la competència sancionadora no corresponia a la Generalitat, la sentència “no desmentia la infracció”. Per això, va assegurar que si es s’obrien repetidors per emetre TV3 n’informaria al Govern espanyol, que és qui té la competència, perquè actués en conseqüència.

Des d’Acció Cultural, malgrat tenir present que podria exercir la competència en qualsevol moment, no es contempla que l’Executiu de Mariano Rajoy triï la via de les sancions. En aquest sentit, recorda que la sentència insta al legislador corresponent a atendre les demandes d’ACPV per a la cobertura legal de la recepció de TV3. Per això, l’entitat aposta pel diàleg per solucionar el conflicte i legalitzar les emissions de manera definitiva.

Prohibit parlar de País Valencià

El Govern valencià ja va dir que no recorreria la sentència davant el Tribunal Constitucional, i es va mostrar obert a un acord de reciprocitat amb Catalunya. Amb tot, Ciscar va posar com a “premissa” una vella reivindicació del PP per signar l’acord: que el Govern català respecti “sí o sí” la denominació, la llengua, els símbols i les senyes d’identitat reflectides al seu Estatut d’autonomia. És a dir, que a TV3 no es parli de País Valencià i sí de Comunitat Valenciana.