El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), el Sindicat de la Imatge UPIFC, CCOO i UGT han convocat els treballadors del sector de la comunicació a la vaga general contra la reforma laboral del Govern espanyol, la qual consideren que més que crear ocupació, facilita i abarateix els acomiadaments. En aquest sentit, els sindicats recorden que es de l’inici de la crisi publicitària del sector i de la crisi econòmica general, més de 2.000 persones de persones vinculades als mitjans de comunicació de Catalunya han perdut la feina, xifra que a tot l’Estat arribaria als 5.000 afectats.

L’aturada per als treballadors dels diaris impresos (redacció, tallers i administració) i dels seus webs està convocada dimecres 28 a les 7 h fins a la mateixa hora del dia29, per evitar que hi hagi quioscos al carrer. La resta de treballadors del sector estan convocats a la vaga el dia 29 de 0 a 24 h: mitjans digitals nadius i webs, agències, productores, ràdios i televisions. El dia 28, a les 13 h, hi haurà una concentració de treballadors del sector a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

L’SPC, UPIFC, CCOO i UGT assenyalen que la reforma laboral del Govern espanyol “interromp el dret del treball i el substitueix per una il·limitada arbitrarietat empresarial; facilita i abarateix l’acomiadament; no redueix les modalitats de contractació, ans al contrari, les augmenta i les fa mes precàries; introdueix discriminacions en l’accés a la feina; trenca l’equilibri de la negociació col·lectiva i obre les portes a l’acomiadament a les empreses públiques”.

Els sindicats consideren que la reforma també “altera i buida de contingut” l’actual marc de negociació col·lectiva, i disminueix les “possibilitats de diàleg que han permès trobar sempre el consens i salvar nombrosos llocs de treball”. A més, acusen el Govern català de ser “còmplice” del PP en el “desballestament dels principis bàsics del marc català de relacions laborals i, tot retallant-lo, desfà l’estat del benestar que encara no havíem arribat a culminar”.

Entre els mitjans catalans, hi ha diferents comitès d’empresa o assemblees de treballadors que ja han recolzat la vaga: TV3, Catalunya Ràdio, RTVE, BTV, Barça TV, Ara, El Periódico, El Punt Avui, La Vanguardia, Sport, El 9 Esportiu, El País, Agència Catalana de Notícies, Efe, el grup Zeta, RBA, RAC 1, COM Ràdio, Ràdio Barcelona, El Triangle i Diari de Terrassa, entre d’altres.