Els sindicats rebutgen la “vergonyosa” oferta final plantejada per l’Associació de Mitjans d’Informació en les negociacions del setè conveni col·lectiu estatal de la premsa diària, i ja treballen en mobilitzacions.

La Federació de Sindicats de Periodistes, CCOO i UGT denuncien que la patronal proposa una “ridícula” pujada salarial de l’1% per a redactors i personal del mateix grup professional, i que es cobri a partir de la signatura del conveni i no retroactivament des de l’1 de gener de 2022, quan va véncer l’anterior.

A més, queden fora de la pujada caps de secció, redactors en cap i càrrecs similars d’altres departaments. Com a concessió, l’AMI ofereix la possibilitat d’augmentar un 1% cada any de vigència del conveni (fins al 2024)

Els sindicats consideren que es tracta d’una proposta “absolutament irresponsable amb la qual, de nou, busca carregar sobre els seus treballadors i treballadores la crisi permanent en què viuen”. En aquesta línia, entenen que és una “crida al conflicte” i suposa la “ruptura” de les negociacions.

“La patronal persisteix en l’error demostrat en l’anterior crisi de buscar la rendibilitat dels seus negocis amb la rebaixa de la inversió del seu personal. A més, justifica la seva irresponsable i provocadora oferta amb un argument de tan poc pes com és l’encariment del paper, quan aquest conveni s’aplica tant a empreses d’edició impresa com digital, i quan està clar que el negoci en paper representa un percentatge cada cop més marginal en el compte de resultats dels associats de l’AMI”, assenyalen els tres sindicats en un comunicat conjunt.

La part social també retreu a la patronal de no acceptar altres propostes que consideren “vitals per recuperar el crèdit perdut davant l’opinió pública pels mitjans de comunicació, i que no impliquen cap cost per a les empreses”. Com a exemple, cita la proposta de fer obligatòria l’existència d’un estatut de redacció a cada capçalera.

Després de set reunions en deu mesos, FeSP, CCOO i UGT indiquen que “és una veritable decepció haver trobat tan poca disposició a l’acord” per part de la patronal de la premsa diària.