El comitè d’empresa de RTVE a Catalunya ha denunciat la situació de “perill i degradació” que pateix l’arxiu històric sonor de Ràdio 4 i RNE a Catalunya. Per això, s’ha adreçat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; la presidenta de la comissió de cultura, Irene Rigau, i tots els grups parlamentaris, mostrant la seva preocupació per la preservació d’aquest patrimoni sonor i demanant la implicació de les administracions per aconseguir la seva digitalització el més aviat possible, cosa que l’actual direcció de RTVE no contempla.

Els representants dels treballadors alerten que, malgrat actualment el material original de producció pròpia de la ràdio està custodiat en unes condicions de conservació “acceptables” al centre de producció de TVE a Sant Cugat, els fons “no són plenament accessibles i es desconeix els documents sonors exactes que contenen els suports, ja que no s’ha fet un procés de catalogació del material exhaustiu i adequat”.

El comitè explica que, l’any 2002, va finalitzar el procés de digitalització de l’arxiu sonor de RNE a Madrid (quedant-ne exclòs el material produït a Barcelona), i el 2009 es va començar a digitalitzar l’arxiu de TVE a Catalunya. Segons els sindicats, però, mai hi ha hagut voluntat ni s’han destinat recursos a digitalitzar l’arxiu de Ràdio 4, encara que sigui parcialment. L’actual direcció de RTVE tampoc contempla cap actuació en aquest sentit.

“Com deia Raimon, ‘qui perd els orígens, perd la identitat’. Els treballadors de tota la CRTVE a Catalunya no només no volem perdre la identitat, sinó que considerem imprescindible i urgent preservar un patrimoni que és de tots i que constitueix una de les funcions fonamentals dels mitjans de comunicació públics per a una societat lliure, plural i cohesionada”, assenyala en la seva carta el comitè, registrada al Parlament el 18 de febrer.

Per tot plegat, els representants dels treballadors demanen reunir-se el més aviat possible amb Forcadell, Rigau i els diferents grups parlamentaris per tal d’abordar la situació de l’arxiu sonor de Ràdio 4.