Una cinquantena de treballadors d’El Mundo han enviat una carta al director del diari, Francisco Rosell, on rebutgen les expressions “grolleres y homòfobes” utilitzades pel col·laborador Arcadi Espada en la columna Aznar, sin complejos, per la qual ha estat denunciat per diferents col·lectius LGBTI. Per la seva part, el periodista els ha desacreditat.

Els signants consideren que les expressions que Espada dedica al diputat d’ERC Gabriel Rufián “no haurien d’haver-se publicat mai en un mitjà de comunicació”, i diuen sentir “vergonya aliena” pel fet que les hagi difós la capçalera on treballen.

“Nosaltres no jutgem les opinions que tingui Arcadi Espada, perquè és molt lliure de pensar com vulgui i exercir el seu dret constitucional a difondre les seves idees –en aquest cas, a través d’elmundo.es–, però sí expressem el nostre rebuig a què el nostre diari hagi estat utilitzat per aquest columnista per difondre frases homòfobes”, assenyalen en la missiva.

Espada, en un article on es defensa de les critiques i les denúncies, Que se pongan hojas (y folios), dedica algunes línies a la carta dels treballadors, als quals anomena “trols”, a més de veure “falangisme” en les seves reclamacions. “Em sorprendria que entre aquests signants anònims hi hagués periodistes. Seria un insuportable contrasentit que clamant tot el dia contra les fake news n’haguessin redactat una per justificar la seva reaccionària pulsió heteròfoba”, etziba.

Vulneració del llibre d’estil

Els treballadors recorden que no és el primer cop que un col·laborador “ha publicat columnes intolerables en democràcia”, en referència a Salvador Sostres, i insten al director d’El Mundo a reforçar els controls previs per evitar donar cabuda a aquest tipus de “despreciables” expressions, a banda d’adoptar mesures davant la “gravetat” dels fets.

La queixa dels treballadors, però, no es queda només en els col·laboradors. “Durant les últimes setmanes hem observat des de la redacció, no sense certa sorpresa, el to de diversos articles publicats per El Mundo i altres capçaleres del grup que considerem del tot impropis del nostre diari”, assenyalen.

Els signants consideren que aquest tipus d’articles “vulneren clarament” les normes d’estil del diari i produeixen “un evident perjudici” a la marca, a més de dificultar la tasca dels periodistes a l’hora de tractar amb certes fonts, les quals “observen amb la mateixa perplexitat que nosaltres la deriva intel·lectual de la capçalera”.

La carta del grup de treballadors recorda que el llibre d’estil assenyala que El Mundo “està disposat a publicar qualsevol article la tesi del qual sigui rellevant per als lectors i estigui exposada de forma atractiva, amb uns mínims de bon gust i de respecte a les opinions i sensibilitats alienes”, però que “exclourà de les columnes signades els insults i les crítiques extremes (…) que podrien danyar la pròpia credibilitat del diari. Entre els insults proscrits estan les desqualificacions ad hominem, incloses les referències a les creences religioses, les preferències sexuals o l’aparença física del personatge criticat”.