El 100% dels treballadors de Televisió de Catalunya convocats a la vaga entre les 23.30 h de dijous i la 1 h de divendres han secundat l’aturada, segons el comitè d’empresa. Tot plegat ha fet que la cadena no hagi pogut emetre l’habitual programa d’inici de campanya electoral i connectar amb les tradicionals enganxades de cartells.

Així doncs, després de 5 minuts de missatge avisant de la vaga, els canals de TVC van reemetre el reportatge Quan érem francesos del 30 minuts i un capítol de la sèrie Hawthorne. Costa més d’entendre la decisió de no emetre el Polònia, ja que el seu horari, de 22.20 a 22.55 h, no coincidia amb l’aturada dels treballadors.

El fet de programar l’aturada coincidint amb l’inici de la campanya perseguia afectar més als partits polítics que a la ciutadania. “L’objectiu de la vaga és assenyalar públicament i directament els que realment seran els responsables, en més o menys grau, del futur de TVC i dels llocs de treball dels seus professionals”, va assegurar el comitè d’empresa en un comunicat. En aquest sentit, inicialment la vaga havia de ser de 22.30 a 1 h, però a principis de setmana es va decidir reduir-la de 23.30 a 1 h.

La TV pública com a estructura d’estat

Amb aquesta segona aturada (fins al gener se’n preveuen quatre més), els sindicats també han volgut situar en l’escenari de la campanya electoral “la importància de la televisió pública i nacional de Catalunya com a estructura d’estat i, per tant, de la necessitat de comptar amb els recursos humans i tècnics suficients i d’apostar per la producció interna com a gestió eficient dels recursos públics”.

Així, el comitè recorda que el PP aposta per reduir la plantilla i el pressupost en un 15%, mentre que Ciutadans proposa reduir canals; i que Esquerra, ICV-EUiA, SI i PSC reivindiquen la producció interna i el manteniment del model de televisió pública i de la plantilla. Finalment, remarquen que CiU “evita compromisos” pel que fa als treballadors i “no es pronuncia” sobre quin ha de ser el pressupost de TVC.

“Els polítics que governen i governaran Catalunya no poden basar la viabilitat del nostre país desballestant el servei públic i l’estat de dret, retallant als ciutadans i enviant els treballadors a l’atur”, assegurava en un comunicat el comitè d’empresa per argumentar l’aturada.