Les reunions de les meses de negociació dels nous convenis col·lectius de TV3 i Catalunya Ràdio han acabat sense acord en el seu darrer dia. A més, la direcció de la CCMA ha decidit no allargar els actuals (aquest divendres en finalitzava l’ultraactivitat), per la qual cosa els treballadors s’han quedat sense conveni.

Amb tot, la direcció obrirà un nou procés de negociació per establir les noves condicions laborals. Mentre duri, temporalment, la voluntat de l’empresa és que es respecti “al màxim” el marc laboral que hi havia fins ara, segons ha afirmat el president de la Corporació, Brauli Duart, en sessió de control parlamentari.

En qualsevol moment, però, es poden modificar les condicions actuals a partir del règim general de l’Estatut dels Treballadors.

Indignació i noves aturades

Els representants de la plantilla de TV3 han criticat la decisió de la direcció de liquidar la negociació i deixar-los sense conveni, i han alertat de la situació de “conflictivitat laboral” que comportaria.

De fet, poc després, una “indignada” assemblea de treballadors de TV3 ha aprovat dues noves jornades de vaga: diumenge, de 12 de migdia fins a la mitjanit (coincidint amb la gala dels Premis Gaudí), i dilluns, de 12 de migdia a 2 de la matinada, que se sumen a la de Catalunya Ràdio d’aquest dissabte.

El comitè d’empresa de l’emissora considera que la decisió de “carregar-se” el conveni és un “gran error estratègic”, i ha denunciat que la direcció “mai ha buscat la complicitat” de la plantilla, sinó “l’enfrontament”.

En aquest sentit, assegura que els treballadors de Catalunya Ràdio “ja fa temps que han perdut la confiança” en la direcció de la CCMA. “Amb aquesta decisió, [la plantilla] constata que la direcció es vol carregar la nostra il·lusió i vocació, el nostre esperit, la nostra complicitat i la nostra entrega”, afegeix.

26 milions a retallar

En sessió parlamentària, Brauli Duart ha justificat la reducció salarial que es vol aplicar per eixugar 26 milions d’euros, 11 del dèficit del 2013, i 15 pel “decalatge” respecte al pressupost de la massa salarial per al 2014. A més, ha recordat que, l’any passat, el pressupost per a continguts audiovisuals i inversions es va reduir en 45 milions en lloc dels 33 previstos, i la direcció no vol seguir retallant aquesta partida.

Per això, segons Duart, els 26 milions no es poden retallar si no és tocant sous i antiguitat, malgrat ha obert la porta a revisar altres despeses, entre les quals els “complements irregulars”, una vella reivindicació dels treballadors.

Amb tot, el president de la Corporació afirma que tampoc pretén que la plantilla assumeixi els 26 milions de retallada, i que es podria completar amb altres ingressos i més ajustos en altres àmbits. A banda, malgrat la intenció és absorbir tota la quantitat aquest any, Duart no ha descartat fer-ho de manera plurianual, una altra demanda dels treballadors. Això implicaria prorratejar el dèficit actual en els propers exercicis, que es tancarien en negatiu fins a eixugar-lo del tot.

Reduccions salarials del 13 i el 10%

El principal escull pel qual s’ha acabat la negociació sense acord és el sou base i l’antiguitat, que els treballadors es neguen a tocar després d’anys de retallades. En les darreres reunions, la direcció ha accedit a renunciar a la proposta d’equiparació salarial amb la sanitat pública a canvi d’una reducció del 13% a TV3 i del 10% a Catalunya Ràdio (que cobren menys que els primers).

Per la seva part, els representants dels treballadors estan oberts a negociar sobre mesures d’estalvi en altres conceptes, però no respecte el salari base i l’antiguitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram