El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), el Sindicat de la Imatge UPIFC, CCOO i UGT han convocat els treballadors del sector de la comunicació a la vaga general d’aquest dimecres “contra les retallades socials impulsades pels governs català i espanyol, i contra la reforma laboral que desmantella els drets legals dels treballadors”.

Aquest cop, però, a diferència d’anteriors convocatòries, els treballadors dels diaris estan cridats a la vaga el mateix dia que la resta de col·lectius, quan fins ara s’havia fet el dia anterior per evitar la sortida de diaris als quioscos la jornada d’aturada. Segons els sindicats, la novetat respon a la necessitat d’adaptar-se als canvis en el funcionament de les redaccions arran de la irrupció de la premsa digital.

En la vaga general del passat 29 de març, els treballadors de les edicions digitals dels diaris impresos també estaven convocats un dia abans que la resta per evitar que acabessin fent la feina dels seus companys del paper, mentre que els professionals dels digitals nadius van fer vaga com la resta de col·lectius. Per evitar embolics, ara tots estan convocats per al mateix dia.

Manifest a favor de la vaga

El passat divendres, els quatre sindicats van presentar un manifest on s’enumeren els motius pels quals s’ha de recolzar la vaga: per aturar la destrucció d’ocupació als mitjans de comunicació; acabar amb els abusos contractuals; frenar les reduccions salarials al sector; defensar la negociació col·lectiva; combatre les retallades socials en sanitat, ensenyament, etc.; lluitar contra la privatització i la regovernamentalització de la radiotelevisió pública, i garantir el dret a la informació de la ciutadania, amenaçat per l’afebliment dels mitjans de comunicació.

“Les organitzacions sindicals del sector entenem que cal la mobilització unitària contra la destrucció de llocs de treball a les empreses de comunicació que, a més de la crisi, sovint pateixen una gestió irresponsable”, assegura el document de les organitzacions sindicals.

“A la pèrdua de llocs de treball s’hi afegeix el xantatge patronal per degradar les condicions dels qui han conservat la feina, l’abús de la posició dominant amb els periodistes freelance per tal d’imposar-los condicions que desvirtuen la pròpia Llei de Propietat Intel·lectual, així com la precarietat més absoluta dels periodistes a la peça que són el segment professional on més s’aguditzen aquestes xacres. Cal acabar amb totes les pràctiques patronals il·legals i abusives, i regularitzar la situació dels treballadors que integren la plantilla encoberta”, rebla el manifest.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram