Des d’aquest dimecres, la gran majoria d’informacions d’El País vénen sense signar. És una de les mesures adoptades per la plantilla en contra de l’ERO que vol executar Prisa, malgrat ha estat torpedinada pel director del diari, Javier Moreno. Segons els sindicats, aquest va instar els periodistes a firmar els seus articles amb “amenaces” de represàlies argumentant una suposada il·legalitat.

Els qui haurien rebut més pressions han estat els corresponsals a l’estranger (que aquest dimecres sí signen les informacions), als quals haurien amenaçat amb tornar-los a Espanya o amb el tancament de la corresponsalia, segons informa VozPópuli.

Els assessors legals del comitè d’empresa, però, asseguren que la vaga de firmes és totalment lícita i que es tracta d’un dret. Ara, a instàncies dels sindicats, estan estudiant si denunciar Moreno per “assetjament laboral”.

Elvira Lindo respon Cebrián des de les pàgines del diari

El passat divendres, a l’hora d’argumentar l’ERO i la remodelació del diari, el president de Prisa, Juan Luis Cebrián, va assegurar al comitè d’empresa que El País tenia una plantilla envellida i cara. “El tema més preocupant és que l’edat mitja de la plantilla és de 53 anys”, va dir Cebrián (a punt de fer els 68 anys), tot recordant que 189 treballadors superen els 50 anys i que només 10 estan per sota dels 30.

Aquest dimecres, la col·laboradora del diari, l’escriptora Elvira Lindo, ha publicat a El País l’article La madurez. Es tracta d’una resposta directa a les declaracions de Cebrián (tot i que no l’esmenta), on repassa una llista de personatges rellevants: “Són persones que han donat el millor de si mateixos després dels 50 anys. Aleshores per què es considera que els periodistes estan acabats a partir d’aquest edat?”, es pregunta Lindo al final.

L’SPC acusa Cebrián de “cinisme”

El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) considera que els problemes que arrossega el grup Prisa estan provocats pels “gravíssims errors” comesos pels directius que l’han gestionat en els darrers anys, i els insta a assumir les seves pròpies responsabilitats.

A més, l’organització assegura que les declaracions de Cebrián a la plantilla són una “mostra de cinisme inadmissible” que hauria de rectificar de forma immediata. “El País té una plantilla formada per professionals amb gran experiència, mentre que a Cebrián, de 68 anys, potser ja li ha arribat l’hora de la jubilació”, afirma el sindicat.

Sobre el comentari que la plantilla és cara, l’SPC no troba acceptable que ho digui qui cobra 13 milions l’any “per portar el diari a l’atzucac financer” que pateix Prisa. En aquest sentit, l’organització recorda que amb l’ERO es planteja el mateix estalvi que el que cobra Cebrián. Així, afirma, hi ha centenars llocs de treball amenaçats per culpa de la “incompetència” del president de Prisa.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya també s’ha mostrat contrari a l’ERO d’El País, així com al recent d’altres empreses de Prisa que comporta l’acomiadament de 90 treballadors més. L’entitat s’oposa a què l’única alternativa de les direccions dels mitjans sigui “la destrucció de llocs de treball i la precarització de les redaccions”.

Igualment, considera “reprovables” les declaracions de Cebrián assegurant que la tercera edat dels periodistes comença als 50 anys. “No es pot permetre continuar amb aquesta política de prejubilacions involuntàries que trenca el procés natural de traspàs de l’ofici entre les generacions”, afirma el Col·legi.