El president del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha explicat que les mesures aprovades el passat dimecres no responen únicament a criteris d’estalvi, sinó de redefinició global del projecte per acabar sent una empresa única multiplataforma. En aquest sentit, ha vaticinat un “trajecte complicat”.

Amb tot, Marín ha assegurat que l’ERO entre la plantilla “no està contemplat”, i ha explicat que l’ens ha hagut de triar entre demanar als treballadors que assumeixin una “política d’austeritat de forma voluntària pactada i dialogada” o reduir personal “de forma significativa”. “L’aposta que fa el consell de govern és la primera” opció, ha aclarit.

Mesures condicionades per tres factors

En la seva intervenció durant la sessió de control parlamentària de la CCMA, Marín ha esmentat tres factors que han influït en el pla aprovat. Un, la crisi econòmica, de la qual ha dit que la Corporació l’està notant des del 2008 amb la caiguda de la publicitat, i ha recordat que per això des d’aquell any s’està fent un “esforç contingut de contenció econòmica”.

El segon factor és la crisi de l’audiovisual, que ha vinculat a un altre factor, les “transformacions tecnològiques accelerades” del sector. En aquest punt ha volgut remarcar que aquesta serà una crisi “molt selectiva”, en què alguns operadors sortiran reforçats, d’altres sortiran debilitats, i uns altres desapareixeran. Així, ha dit que les mesures aprovades tenen per objectiu que, en el nou escenari “que es dibuixarà a partir del 2012”, la Corporació es situï entre el primer grup i esdevingui un dels “quatre o cinc actors de referència” en l’àmbit estatal “i amb visibilitat a Europa”.

El tercer factor que ha esmentat Marín és la crisi financera de l’administració pública. “Nosaltres havíem d’assumir el mateix esforç de contenció que estan assumint la resta de serveis públics fonamentals. No tenim cap raó, cap justificació per escapolir-nos del mateix esforç que està fent Sanitat o Educació”.

Canvi de model

En aquest context, Marín ha explicat que el que fa el consell de govern és “accelerar” el canvi de model de l’empresa per tal de “transitar com més ràpid millor” cap a un esquema d’empresa única multiplataforma.

“La disjuntiva és aquesta: o fem això i ho fem ràpid, o entrarem en un període de decadència bastant més ràpid del que alguns es pensen”, ha sentenciat el president de l’ens.