Diverses entitats cíviques i culturals de l’Estat que treballen per la igualtat de les llengües oficials consideren que el Projecte de llei audiovisual aprovat pel Consell de Ministres és “clarament” insuficient, i assenyalen que caldrà “millorar a fons i molt significativament” el seu redactat durant el tràmit parlamentari.

En una declaració conjunta, insten a totes les forces polítiques i al Govern espanyol a què la futura llei audiovisual inclogui “el reconeixement, defensa, garantia i promoció de la pluralitat lingüística”.

Una pluralitat que s’hauria de concretar en dos àmbits. Per una banda, “igualant continguts i percentatges mínims en totes les llengües de l’Estat en doblatge, subtitulacions i audiodescripcions”. I per l’altra, “igualant les obligacions de finançament de produccions audiovisuals en les diverses llengües de l’Estat, ja siguin per a plataformes digitals o per canals televisius”.

Les entitats entenen que cal “actuar decididament” en el sector audiovisual, ja que és un dels àmbits on la situació “d’exclusió” de les llengües diferents del castellà és “més evident”, i al mateix temps és una de les ofertes d’oci més utilitzades per la ciutadania en general, i els joves i els infants en particular. “Aquests dos elements conflueixen en un sector estratègic amb una gran capacitat per contribuir al desenvolupament lingüístic, cultural i econòmic dels nostres respectius països”, reblen.

Secunden la declaració: Mesa pola Normalización Lingüística (Galícia); Euskalgintzaren Kontseilua (País Basc); Iniciativa pol Asturianu (Astúries); Nogará religada (Aragó), i Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Ciemen, Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear, Escola Valenciana, Associació Cultural Valenciana Tirant lo Blanc i Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram