Els republicans havien registrat una sèrie d’esmenes a la Llei d’Economia Sostenible en les que plantejaven integrar el futur Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals (CEMA) –l’equivalent estatal del CAC– dins la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT), amb seu a Barcelona. Però Esquerra ha estat avisada que la proposta serà rebutjada per la comissió d’Economia i Hisenda i, segons informa Europa Press de fonts parlamentàries, han donat per perduda la seva integració.

Descartada l’adscripció del CEMA amb la CMT, la seva posada en marxa seguirà pendent del Ministeri de la Presidència, que segons dicta la Llei audiovisual general ha de ser qui determini com es conforma aquest òrgan regulador, independent i supervisor dels serveis de comunicació audiovisual a l’Estat.

Quan es va debatre la normativa audiovisual, tant el grup d’ERC-IU-ICV com el del PP ja van defensar que el CEMA tingués un perfil més tècnic adscrit a la CMT, mentre que el PSOE va insistir en què fos un organisme autònom amb els seus membres escollits pel Parlament. Mentrestant, les funcions de registre del futur organisme s’estan exercint transitòriament des de Barcelona per part de la CMT.

Dins el sector, la patronal de les televisions privades, UTECA, considera que la constitució del Consell és un dels “assumptes pendents” que ha d’escometre l’Executiu de Zapatero. Per la seva part, l’Associació de Telespectadors i Radiooients (ATR) ja havia denunciat la “laxitud” del Govern central a l’hora de posar el CEMA.