L’ERO per a 312 treballadors presentat aquest dimecres pel consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha estat rebutjat pels partits més a l’esquerra de l’arc parlamentari català: ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP.

El menys contundent ha estat Esquerra, que al desembre va pactar amb CiU un acord de governabilitat. La seva portaveu, Marta Rovira, ha explicat que ERC no donarà suport a l’ERO perquè entén que la CCMA ja ha fet una retallada “per sobre la mitjana” durant els últims anys, i perquè considera que “encara hi ha un cert marge per poder trobar solucions imaginatives”.

Així, Rovira ha demanat que, durant les negociacions que ara s’han d’iniciar, “tothom [treballadors, direcció de la CCMA i Govern] negociï, parli i dialogui” per trobar “solucions alternatives” i evitar acomiadaments.

Per la seva part, la portaveu del PSC a la comissió de control de la CCMA, Núria Parlon, ha acusat el Govern d’imcomplir el seu “compromís” amb els mitjans públics i de no haver “respectat la paraula donada” en les darreres sessions, on Duart sempre insistia que l’ERO era “l’últim recurs” i que s’esgotarien totes les vies de negociació amb els treballadors.

“Una decisió de tanta transcendència com aquesta és un autèntic despropòsit amb el pressupost prorrogat i sense haver presentat el contracte programa”, ha reblat Parlon. A més, el grup socialista ha registrat la sol·licitud de compareixença del conseller de la Presidència, Francesc Homs, a la comissió d’afers institucionals.

La portaveu d’ICV-EUiA a la comissió de control de la Corporació, Marta Ribas, ha acusat Duart de “no voler escoltar i anar pel dret”, i també d’haver mentit en les sessions parlamentàries i de no haver esgotat totes les possibilitats per evitar l’ERO. Ribas ha indicat que hi ha alternatives a l’expedient, com ara “un canvi en les prioritats de despesa” de la CCMA.

“Escoltin les propostes i les alternatives que els han fet arribar els representants del comitè d’empresa que són viables i estalviarien acomiadaments”, ha afirmat l’ecosocialista, qui ha assegurat que, amb aquesta mesura, CiU “condemna el model d’èxit” de TV3 i Catalunya Ràdio. Respecte a la retallada salarial del 7,5%, Ribas ha apuntat que la reducció de sous s’havia de fer “de dalt a baix”, començant pel mateix Duart, i de forma “progressiva”.

Finalment, la CUP ha acusat el president Artur Mas d’estar “afeblint” el país i els mitjans de comunicació, així com de “d’ensorrar” estructures d’estat “‘estalviant’ uns diners que seguiran anant a una classe privilegiada, als directius de la Corporació i a subvencionar als mitjans de comunicació amics, com el grup Godó”.

En un comunicat, la CUP assenyala que l’ERO de la CCMA no només és “un insult a la classe treballadora”, sinó també “una invitació a la mesquinesa”, perquè “aquell qui s’apodera de paraules com estructures d’estat és capaç d’estroncar-ne una de principal” aprofitant la reforma laboral.