El proper dimarts Prisa presentarà un ERO per a El País. Així ho ha confirmat el president del grup, Juan Luis Cebrián, en una reunió demanada pel comitè intercentres que tenia la mosca rere l’orella arran del tancament dels suplements de País Valencià, Galicia, Andalusia i País Basc.

“No podem seguir vivint tant bé”, ha assegurat Cebrián, que el 2011 va guanyar 13 milions d’euros, als representants dels treballadors per justificar aquest “dolorós” procés, segons informa el comitè.

L’expedient de regulació inclourà acomiadaments i prejubilacions per als majors de 55 anys, i malgrat el president de Prisa no ha donat xifres, algunes fonts apunten que seran 138 els treballadors afectats d’una plantilla de 430.

Retallada salarial

A banda, també hi haurà una reducció salarial per als que mantinguin el seu lloc de treball, modificant així el que marca el conveni col·lectiu aprovat fa menys d’un any. Les sortides afectarien tant les delegacions territorials a les que s’han suprimit els suplements com a les redaccions de Madrid i Barcelona.

En un comunicat, el comitè intercentres explica que ha demanat a Cebrián que obrís un procés de negociació d’un mes sense formalitzar l’ERO, per tal d’explorar la possibilitat de baixes voluntàries i altres mesures d’estalvi, cosa que el president de Prisa ha rebutjat.

L’anunci de l’expedient de regulació a El País arriba la mateixa setmana que el grup de comunicació hagi acomiadat 90 treballadors de Cinco Días, la divisió de revistes i la comercialitzadora Prisa Brand Solutions.

Plantilla envellida

Així doncs, el proper dimarts la direcció lliurarà als sindicats la documentació de l’ERO, la qual ja inclourà la llista amb els noms de les persones afectades. Aquest punt, segons el comitè, “dificulta enormement qualsevol negociació”.

Segons expliquen els representants dels treballadors, Cebrián creu que el diari té una plantilla envellida, amb manca de perfils digitals i, a més, cara, amb un salari mitjà de 88.000 euros. “El tema més preocupant és que l’edat mitja de la plantilla és de 53 anys”, ha dit el president del grup, tot recordant que 189 treballadors superen els 50 anys, i que només 10 estan per sota dels 30. Això, segons ell, afecta els perfils professionals i al model de diari que es vol fer.

En aquest aspecte, el comitè intercentres recorda que l’empresa té professionals joves que no entren dins la seva estadística perquè no tenen contracte laboral: “col·laboradors als que mai se’ls ha volgut contractar malgrat realitzen tasques estructurals”.

Aquest dilluns, els treballadors realitzaran una assemblea general per debatre la situació i veure quines mesures s’adopten davant del que titllen de “brutal agressió”.