Una desena d’editors, mitjans i agregadors han creat la Coalició Prointernet, una plataforma que rebutja el cànon digital que pretén introduir el Govern espanyol en el projecte de reforma parcial de la Llei de la Propietat Intel·lectual.

La coalició denuncia que la normativa pretén “institucionalitzar” una taxa per afavorir determinats editors de premsa (en referència a l’AEDE) i restringir el dret a la còpia privada, fet que considera “va en contra” dels fonaments d’internet i del desenvolupament del món digital.

La plataforma remarca que recolza la protecció dels drets d’autor a la xarxa, però creu que es necessita una reforma que permeti la creació de nous models de negoci i de gestió; que tingui en compte internet com a “element transformador de totes les activitats econòmiques”, i que no imposi normes obligatòries als qui vulguin gestionar els seus drets de manera diferent. Més concretament, creu que el dret de cita és una “oportunitat” i no un “risc”, i aposta perquè els autors tinguin llibertat d’escollir com i qui gestiona els seus drets.

Coalició Prointernet, que advoca per la llibertat d’expressió, d’empresa i d’informació a la xarxa, reclama als diferents grups polítics que intervinguin en l’elaboració de la nova normativa que “escoltin les diferents sensibilitats i criteris” que hi ha a la societat en general i en el sector de la comunicació i l’economia digital en particular.

Entre les entitats fundadores de la plataforma, oberta a adhesions, hi ha l’Associació Espanyola d’Editorials de Publicacions Periòdiques (AEEPP), l’Associació Espanyola de l’Economia Digital (ADigital), l’Associació d’Internautes, 20minutos.es, eldiario.es, Google, Menéame, Weblogs, Hipertextual i Adslzone.