El programa Cultura Viva de l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona, formada per 13 emissores de dimensions i temàtica diversa. El projecte neix com una “ràdio de ràdios”, una “malla radiofònica de comunitats”.

D’entrada en formen part Boca Radio, D9Ràdio, Dublab.es, La Comunitària, Ona Sants-Montjuïc, Ràdio Bzzzbip, Radio CAVAret, Ràdio Fabra, Ràdio MACBA, Radio Pájaros, Ràdio Ciutat Vella, Ràdioactius i Scanner FM. Properament la Xarxa s’obrirà a altres ràdios comunitàries.

La XRCB compta amb un node central, la nova Ràdio Fabra, amb la qual es vol dinamitzar la difusió de continguts dels residents a la Fabra i Coats – Fàbrica de Creació, els esdeveniments i les comunitats vinculades al recinte, així com de projectes culturals, socials i comunitaris de tota la ciutat.

La iniciativa es presenta com una eina de divulgació de les emissores i una plataforma per fer comunitat. A més d’una programació amb continguts de totes les emissores, la Xarxa proporciona una sèrie d’eines que aquestes poden utilitzar lliurement per produir i difondre els respectius programes, entre elles un estudi físic a Fabra i Coats.

Per altra banda, la XRCB també es planteja com un espai d’investigació sobre la situació actual de les ràdios comunitàries i el futur del mitjà. La recerca comptarà amb entrevistes a comunicadors, ràdios, podcasters, periodistes i especialistes en mitjans digitals i radiofònics.

En conjunt, el projecte pretén reconèixer les ràdios comunitàries, independents o lliures que tenen com a objectiu la participació comunitària en la comunicació pública; la descentralització de la radiodifusió; la creació de comunitats radiodifusores; generar una cadena que amplifiqui veus minoritàries en canals habituals; donar veu al teixit cultural emergent, i experimentar i investigar sobre la ràdio del futur.