El 13 de febrer es presentarà l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya, una iniciativa pionera de l’Institut de la Comunicació (InCom-UAB) i la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la Universitat Autònoma de Barcelona que ha estat dirigida pel periodista Cinto Niqui. L’acte tindrà lloc a l’Institut d’Estudis Catalans coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio.

L’ASRC està disponible en línia i recull una selecció de fragments digitalitzats d’emissores catalanes i espanyoles presents a les bandes de radiodifusió a Catalunya. El portal aplega més de 2.300 talls procedents de més de 500 emissores de ràdio, i suposa un primer pas cap al projecte de creació del Museu de la Ràdio a Catalunya.

L’arxiu inclou mostres breus d’espais radiofònics de diferents gèneres, indicatius d’emissores i publicitat (per motius de drets d’autor n’han quedat exclosos els talls musicals de radiofórmules). Els fragments més antics recollits es remunten a la dècada de 1950, però el gruix del material se situa entre l’època de la transició (1976) i el present.

Hi ha talls d’emissores públiques i de privades d’àmbit nacional, però també de ràdios locals de 140 municipis diferents, així com una setantena de ràdios escolars i emissores d’altres àmbits de l’anomenat tercer sector radiofònic. També hi ha alguns fragments d’emissores internacionals que han emès en català a les bandes d’ona curta.

De cada emissora hi ha una breu ressenya que explica el moment en què es va crear i el seu recorregut. La informació al web està catalogada per emissores, presentadors, programes i anys, i també s’hi poden fer cerques a través d’un mapa interactiu.

El material s’ha reunit gràcies a la col·laboració de persones aficionades al món de la ràdio, col·leccionistes particulars, oients, professionals del mitjà i aportacions d’algunes emissores. El projecte resta obert a més aportacions.

Commemoració del Dia Mundial de la Ràdio a l’IEC

La presentació de l’ASRC tindrà lloc en el marc de l’acte que la Societat Catalana de Comunicació de l’IEC organitza el 13 de febrer, a les 17 h, en col·laboració amb la UAB i Ràdio 4 per commemorar el Dia Mundial de la Ràdio.

A més de la presentació de l’arxiu, hi haurà una ponència sobre la recerca en història de la ràdio, a càrrec de Maria Gutiérrez, membre de l’Observatori de la Ràdio a Catalunya de la UAB, i s’enregistrarà una edició del programa L’altra ràdio, de Ràdio 4, que condueix Cinto Niqui.

El programa s’emetrà el 15 de febrer i inclourà una tertúlia entre Enric Marín, Carles Pont i Josep Lluís Micó, degans de les facultats de comunicació de la UAB, UPF i Blanquerna, respectivament. Tots tres parlaran del projecte de creació d’un Museu de la Ràdio a Catalunya (virtual i/o físic), que ja ha recollit 600 adhesions personals o d’organismes com el Col·legi de Periodistes, l’Associació de Dones Periodistes, Ràdio Associació de Catalunya, la Federació Mitjans de Comunicació Locals i la Societat Catalana de Comunicació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram