L’Institut Català de les Dones (ICD), el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) han presentat aquest dijous el curs Com informar sobre la violència masclista, el qual té per objectiu facilitar eines als periodistes per millorar el tractament de les notícies relacionades amb la violència masclista.

Es tracta d’una formació gratuïta que utilitza els materials didàctics Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visibilitzar les aportacions de les dones, sorgits arran d’un procés de treball conjunt amb periodistes, empreses de mitjans, les institucions que organitzen aquesta formació, i persones i entitats expertes. A més, es prendran també com a referència les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació.

El curs es realitzarà a les seus del Col·legi a Barcelona (14 de maig, de 10 a 14 h), Lleida (23 de maig, de 16 a 20 h), Girona (30 de maig, de 10 a 14 h), i Tarragona (4 de juny, de 10 a 14 h). La formació serà impartida per la periodista i antropòloga Elvira Altés, experta en l’anàlisi de la representació de la violència masclista als mitjans, i professora a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB on imparteix un seminari sobre periodisme i gènere.

“Els cursos volen impulsar la reflexió per anar més enllà de les notícies sobre els fets violents i millorar en la contextualització de la violència masclista, per exemple, explicant els serveis, com es pot prevenir i detectar, donar veu a les persones expertes i, sobretot, a les dones que se’n surten”, ha explicat la director de l’ICD, Núria Balada, qui ha agraït als mitjans la tasca que han fet els darrers anys en la visualització de la violència masclista, tot i que els ha demanat compromís per avançar en la sensibilització.

Per la seva part, el president del CAC, Ramon Font, ha posat de manifest que els estudis que han realitzat mostren que “s’ha avançat molt i cada cop es tracta menys la violència masclista com un fet anecdòtic”, però que encara “cal vigilar pràctiques que banalitzen els fets, estigmatitzen grups socials, revictimitzen les dones i, fins i tot, estableixen causes i efectes”.

Finalment, Marga Solé, delegada per a qüestions de gènere del Col·legi de Periodistes, ha destacat “la responsabilitat dels mitjans de comunicació en millorar el tractament periodístic sobre aquesta xacra, i així col·laborar activament en el seu coneixement i la seva eradicació”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram