La matinada d’aquest dijous, l’edició digital d’El País ha retirat una imatge subministrada per l’agència Gtres Online que mostrava un suposat Hugo Chávez intubat en un hospital cubà. La fotografia va restar al web mitja hora, segons explica el mateix diari, abans d’adonar-se que era falsa: en concret, era el fotograma extret d’un vídeo de l’agost del 2008 de l’operació d’un home mexicà.

En la informació que acompanyava la imatge exclusiva, El País avisava que “no havia aconseguit verificar de forma independent les circumstàncies en què s’havia realitzat la fotografia, ni el moment precís ni el lloc” per les “particularitats polítiques de Cuba”.

Malgrat tot, això no ha estat un impediment per situar-la com a foto de portada de l’edició impresa, motiu pel qual, un cop adonats del gran error, han hagut de retirar la primera edició en paper d’aquest dijous i substituir-la per una altra amb una nova portada.

Això ha provocat, a banda de l’escarni públic, que El País no hagi pogut arribar en alguns quioscos, segons lamenta el diari, que assegura haver obert una investigació per “determinar les circumstàncies del succeït i els errors que s’hagin pogut cometre en la verificació de la fotografia”.

La casualitat ha volgut que l’errada s’hagi produït en 24 de gener, dia de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes.