La sala de conferències de l’Espai Línia es va omplir per escoltar els parlaments (foto: Joanna Chichelnitzky).

Més d’un centenar de persones van acudir el passat divendres 27 de gener a l’Espai Línia per a la inauguració de Premsa de proximitat metropolitana. Un recorregut per la història. Es tracta de la primera exposició de premsa metropolitana de Barcelona i repassa la història i la rellevància d’aquest fenomen a través de 90 capçaleres històriques dels barris de Barcelona i de l’àrea metropolitana. Entre els assistents va destacar la presència de personalitats del món polític i cultural, com Dolors Sabater, Xavier Trias, Josep Martí Blanch, Fèlix Riera o Ana María Aguirre.

La mostra combina edicions originals, facsímils i reproduccions ben contextualitzades històricament per poder entendre el paper que han tingut aquestes publicacions a l’hora de mantenir informats els ciutadans durant tants anys. Els textos del professor Joan M. Corbella ens acompanyen per tota la sala recordant que el futur de Barcelona i de la seva rodalia implica entendre i potenciar la proximitat metropolitana. L’exposició ha comptat amb el suport de la Secretaria de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

El poder de la comunicació local

Oriol Duran, secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió de la Generalitat; Francesc Fàbregas, president de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC); Josep Ritort, secretari general de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), i David Centol, editor del Grup Comunicació 21, van intervenir per reivindicar el paper de la premsa de proximitat metropolitana en el mapa de la comunicació catalana.

Duran: “La premsa de proximitat metropolitana no només sobreviu, sinó que creix i es fa forta”

Oriol Duran va reivindicar el paper de la premsa de proximitat (foto: Joanna Chichelnitzky).

Duran va fer un elogi de la premsa de proximitat i va destacar precisament la seva habilitat per obrir nous mercats. “És una premsa que es va avançar en una cosa que avui tothom vol fer: la segmentació dels públics i arribar a audiències específiques”, va afirmar. Per la seva longevitat i la seva fortalesa, Duran va destacar que “la premsa de proximitat metropolitana no només sobreviu, sinó que creix i es fa forta”.

Fàbregas: “Parlar de premsa comarcal és parlar de país, i és molt important que des de la capital es parli de premsa de proximitat”

Francesc Fàbregas va celebrar que la premsa local tingui un lloc com l’Espai Línia al centre de Barcelona (foto: Joanna Chichelnitzky).

Francesc Fàbregas, president de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC), va començar fort: “Ni la pandèmia ha pogut amb nosaltres”. I va explicar per què la comunicació local és tan important des d’un punt de vista global: “Parlar de premsa comarcal és parlar de país, del que passa als pobles, a les comarques. Per a nosaltres, això és cabdal, i per això tenim una salut molt bona. I és molt important que des de la capital es parli de premsa de proximitat”. Fàbregas, això sí, va fer una crida al sector per poder mantenir i fins i tot ampliar la força del periodisme de proximitat: “Necessitem editors forts que no depenguin de les subvencions, capaços de crear sinergies. Amb ells continuarem existint i seguirem endavant”.

Ritort: “El que fa diferent Barcelona d’altres grans ciutat és la vida de barri, i per això a Barcelona i a l’àrea metropolitana seguim tenint mitjans de paper que fan aquest barri”

Josep Ritort va destacar el pes que tenen els mitjans associats a l’AMIC a l’àrea metropolitana (foto: Joanna Chichelnitzky).

Josep Ritort, secretari general de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), va destacar per què és tan important la premsa de proximitat al nostre entorn: “El que fa diferent Barcelona d’altres grans ciutat és la vida de barri. És el lloc on vas créixer, on treballes, on vols viure. I per això a Barcelona i a l’àrea metropolitana seguim tenint mitjans de paper que fan aquest barri”. Segons Ritort, “la proximitat interessa, perquè és un servei per a la vida metropolitana”. I una bona mostra d’aquesta força són els 114 mitjans en català que l’AMIC té a l’àrea metropolitana.

Centol: “Cadascuna d’aquestes més de 90 capçaleres és un tros d’història local, un pedaç de vida, un relat que mereix ser escoltat, i totes formen part d’una oportunitat periodística: la visió metropolitana”

David Centol va subratllar el potencial de creixement que té la xarxa de diaris Línia (foto: Joanna Chichelnitzky).

David Centol, editor del Grup Comunicació 21 i promotor de l’exposició, va apel·lar al valor més emotiu de la mostra: “Cadascuna d’aquestes més de 90 capçaleres és un tros d’història local, un pedaç de vida, un relat que mereix ser escoltat, i totes formen part d’una oportunitat periodística: la visió metropolitana”. Per a l’editor, és qüestió de temps que més assumptes urbans es gestionin des d’una òptica metropolitana. I un d’ells és la comunicació: “El territori mediàtic metropolità està naixent. I amb les seves 21 edicions, Línia n’és un exemple que ja es troba en un moment dolç de reconeixement de la seva visibilitat. El seu potencial de creixement és enorme i ho podrem comprovar en els anys vinents”.

La mostra Premsa de proximitat metropolitana. Un recorregut per la història es pot veure a l’Espai Línia (carrer Girona, 52, Barcelona) fins al 30 de maig.

Entre els assistents, va destacar la presència de personalitats del món polític i cultural, com Dolors Sabater, Xavier Trias, Josep Martí Blanch, Fèlix Riera o Ana María Aguirre (foto: Joanna Chichelnitzky).

Història viva de la comunicació i de la reivindicació

Els assistents a l’acte van visitar atentament l’exposició. Cadascú s’acostava al panell on hi havia les capçaleres del seu barri i recordava en veu alta com les havia descobert i les seguia. I molts visitants comentaven perplexos la gran varietat de portades que existien i que encara existeixen a Barcelona i a l’àrea metropolitana. Menció especial per a les joies de la corona, les edicions originals i els facsímils, del Diari de Barcelona, La Veu de Sant Martí o de Sarrià, que van atraure moltes mirades.

Però més enllà de la història, David Centol va voler destacar la faceta més reivindicativa d’aquesta exposició: “A l’exposició a l’Espai Línia recordem la importància de la premsa local com a instrument reivindicatiu. La Guerra Civil va tallar de soca-rel la veu dels barris, i fins als anys 50 la premsa local no va tornar a sortir al carrer. Tímidament, van començar a sorgir capçaleres tolerades pel règim, fins que als anys 70, en el tardofranquisme, va esclatar el fenomen de la premsa de barris. A Sant Andreu, a Horta, a Gràcia o a Sants, però també a Badalona, a Santa Coloma de Gramenet o a l’Hospitalet, el fenomen va ser imparable”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram