El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) avala que mitjans digitals es responsabilitzin dels comentaris ofensius i discriminatoris que els lectors puguin deixar-hi. Es tracta d’un posicionament que pot crear jurisprudència i afectar tots els portals d’internet que tinguin oberts fòrums o els mitjans on els lectors puguin deixar comentaris a les notícies, tal com ja ha advertit la Unió Europea de Radiodifusió.

El pronunciament d’Estrasburg es produeix arran del cas del digital Delfi, un dels principals d’Estònia, que havia estat condemnat per la justícia del seu país pels insults i les amenaces dels lectors cap a un directiu en un article del 2006. El diari va recórrer al TEDH, però aquest ha donat la raó a la justícia estoniana.

El Delfi argumentava que la condemna suposava una interferència en la seva llibertat d’expressió, protegida per la Convenció dels Drets Humans. Estrasburg, però, puntualitza que, en aquest cas, és una restricció prevista per la llei i que té un objectiu legítim, com és la protecció del dret a l’honor d’una altra persona.

El TEDH resol que l’editora de Delfi hauria d’haver valorat el risc que podia provocar la publicació de l’article i haver actuat per eliminar ràpidament qualsevol comentari ofensiu. A més, remarca que, malgrat el diari va suprimir els comentaris quan se li va demanar, no tenia les eines necessàries per prevenir de manera automàtica la publicació de comentaris insultants. En aquest sentit, la resolució assenyala que el filtre de detecció de paraules clau és insuficient per prevenir-los.

Així, el Tribunal Europe entén que, ja que culpar els autors dels comentaris hauria estat difícil, perquè es permeten fer de forma anònima, el raonable és responsabilitzar el mitjà per la seva publicació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram