Aquest dimecres, el digital El Confidencial va publicar un article on s’assegurava que les televisions privades locals ETV, del Baix Llobregat, i Canal Taronja, de la Catalunya Central, rebien diners de la caixa b del Partit Popular.

Segons l’autor, que no signa la informació, els responsables d’ambdós canals, Frederic Cano i Ferran Debant, respectivament, “recollien cada mes quantitats significatives” del despatx de Luis Bárcenas. A més, assevera que el sector “ha quedat molt sorprès per haver descobert aquests dos cavalls de Troia del PP” en dues televisions que, segons l’article, són “molt conegudes per la seva línia independentista i molt a favor de CDC i ERC”.

ETV i Canal Taronja han negat rotundament la informació i han afirmat taxativament que, ni els seus responsables ni ningú de la plantilla, ha tingut relació amb Luis Barcenas ni ha comès cap de les il·legalitats que apunta El Confidencial. A més, ja s’han adreçat al digital exigint una rectificació immediata sota amenaça de portar-lo als tribunals.

Els dos grups sí apareixen en la comptabilitat del PP

En el llistat on sí apareixen ETV i Canal Taronja, entre altres mitjans catalans, és en la comptabilitat del PP (la real) feta pública per Anonymous el passat 8 de juliol. Concretament, el 2011, Taelus de Comunicació (al qual pertany Canal Taronja), va rebre 24.499,99 euros, mentre que a ETV Llobregat TV se li van abonar 23.310 euros.

En tot cas, però, es tracta de pagaments realitzats amb la corresponent factura per anuncis publicitaris de campanyes electorals. No per a les televisions, ja que la normativa prohibeix la publicitat de partits polítics a les cadenes locals, sinó per a altres mitjans: ETV és titular de la publicació 30º L’Indicador del Baix Llobregat i L’Hospitalet, mentre que Taelus també gestiona Ràdio Manresa, Ser Osona, 40 Principals Catalunya Central i Osona, Cadena Dial i la publicació escrita Freqüència.

En aquest punt, cal destacar que en alguns mitjans estatals, entre ells El Confidencial, es va publicar una captura parcial de la comptabilitat del PP per mostrar que havia realitzat un pagament de 47.000 euros a Intereconomía. En la imatge, casualitat, també hi apareixien els abonaments a Taelus i ETV, tot i que en el text no s’hi referien.

Amb tot, el llistat és molt més extens i en ell apareixen, com ja hem dit, altres mitjans catalans, però no és difícil imaginar que l’autor del text d’El Confidencial hagi utilitzat aquesta captura parcial per construir l’article i adornar-lo al seu gust.